Реклама

DOU.ua представив портрет українського ІТ-фахівця

У багатьох питаннях українські ІТ-фахівці проявили сталість. Цьогоріч жінок в ІТ-сфері побільшало до 20%, а у кожного третього айтішника все ще немає другої половинки
Čytaty latynkoju
DOU.ua представив портрет українського ІТ-фахівця
  1. Головна
  2. Новини
  3. DOU.ua представив портрет українського ІТ-фахівця
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У багатьох питаннях українські ІТ-фахівці проявили сталість. Цьогоріч жінок в ІТ-сфері побільшало до 20%, а у кожного третього айтішника все ще немає другої половинки

Інтернет-ресурс DOU.ua зібрав 8117 анкет, щоб скласти портрет українського айтішника. Опитування проводиться не вперше, а у багатьох питаннях українські ІТ-фахівці проявили сталість.

Особливості українських айтішників

Вік

Загалом можна стверджувати, що середній вік ІТ-фахівця 26-30 років. Молоді спеціалісти (до 25) працюють верстальниками, нетехнічними фахівцями, дизайнерами і розробниками. Айтішників від 35 років найбільше серед топ- і проектних менеджерів, а також сисадмінів.

Стать

Цього року жінок в ІТ-сфері побільшало до 20%, а майже половина учасниць опитування має досвід роботи в ІТ не більше 2-х років. Жінки найчастіше працюють тестувальницями (26%), розробницями (23%) і нетехнічними фахівчинями в сфері HR, PR, продажу (21%).

Місто

66% ІТ-фахівців проживають в Києві, Харкові та Львові. Менше за всіх задоволені зарплатою респонденти з Харкова, Вінниці та Запоріжжя.

Досвід

Майже третина сисадмінів мають досвід роботи більше 10 років, а новачків в цій професії всього 4%. Серед розробників 38% респондентів мають досвід роботи в ІТ менше 2-х років. А розробників з 10-річним стажем тільки 13%.

Зарплатня

Цікаво, що більшість ІТ-фахівців при виборі нової компанії в першу чергу керуються заробітною платою.

 

Місце роботи

Кожен п’ятий співробітник стартапів працює віддалено, тоді як в аутсорсингових і продуктових компаніях з дому працює тільки кожен 20-й співробітник. Найбільше трудоголіків серед топ-менеджерів і дизайнерів. Найменше працюють фрілансери.

Кар’єрні плани

Більше половини розробників і тестувальників через 5 років бачать себе сеньйорами або лідами. Менеджери проектів і нетехнічних фахівці марять кар’єрою топ-менеджерів. Самі топи не планують нічого змінювати у своїй кар’єрі. І якщо б не потрібно було заробляти гроші, тільки 12% розробників пішли б з ІТ, а більшість залишилися б працювати, але меншу кількість годин.

Сім’я і дім

У кожного третього айтішника все ще немає другої половинки. Також ІТ-фахівці не поспішають заводити дітей — лише у 5% респондентів у віці до 25 років є дитина, після 30 років діти є у 65%. Зате у айтішників з’явилося трохи більше кішок і собак.

Захоплення

ІТ як хобі продовжує втрачати свої позиції. Цього року професійне захоплення виявилося на 3-му місці. Найбільше учасникам опитування подобаються прогулянки і ч.Каждий четвертий розробник не займається спортом. При цьому серед них тільки половина любить прогулянки на свіжому повітрі.

Share
Написати коментар
loading...