Реклама

Не просто селфі — як Instragram «грає» не за правилами

Instragram нарощує аудиторію великими темпами. Не в останню чергу це стається коштом ледве не крадіжки ідей менших компаній. #На_часі задуматися над запитанням: чи справді обмін інноваціями стимулює технологічний прогрес?
Čytaty latynkoju
Не просто селфі — як Instragram «грає» не за правилами
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Не просто селфі — як Instragram «грає» не за правилами
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Instragram нарощує аудиторію великими темпами. Не в останню чергу це стається коштом ледве не крадіжки ідей менших компаній. #На_часі задуматися над запитанням: чи справді обмін інноваціями стимулює технологічний прогрес?

Останнім часом команда Instagram може відкорковувати шампанське щоразу, коли виходить черговий звіт про результати роботи. Кевін Сістром – засновник та виконавчий директор компанії — може гордо презентувати статистику: до позначки в наступних 100 млн користувачів часу все менше.

Instagram потребує 9 місяців, аби розширити аудиторію на чергову 100-мільйонну порцію. Минулого року темпи навіть збільшилися, а термін скоротився. Аудиторія зросла до 600 млн користувачів із півмільярда лише за 6 місяців. А ще за 4 місяці компанія сягнула позначки 700 млн осіб, котрі використовують цю соціальну мережу щомісяця — і 400 млн людей користуються нею щодня.

Кореспондент американського видання New York Times Фархад Манджо ніби давно приєднався до Instagram-спільноти, але лише нещодавно почав регулярно — щодня — заглядати на свою сторінку. Журналіст стверджує, що його зацікавленість Instragram зросла у той момент, коли розгорілася війна між Facebook і Snapchat — додатком, який принципово змінив комунікацію за допомогою фотографій і чиї прийоми пізніше перейняли як Facebook, так й Instragram.

Snapchat, нагадаємо, — мессенджер, який дозволяє обмінюватися світлинами й короткими смішними відео. Часто до обличчя додається невелика анімація або «декорація». На якість і красу повідомлень, що передаються таким чином, мало хто звертає увагу. Навіщо? Витвір онлайн-мистецтва зникає за кілька секунд після надсилання. Задум цікавий — але проблема Snapchat полягає у тому, що ця особливість довгий час була ледь не єдиною «родзинкою» месенджера. Instagram, у свою чергу, вже давно може похизуватися власним стилем і солідною аудиторією. Що ж казати, коли гігант вирішує просто-напросто «скопіювати» чи не єдину особливість меншого брата і запровадити й у себе смішні фільтри, якими можна «прикрасити» фотографію?

— Instragram стає новим Facebook всередині Facebook.

Копіювання — чи крадіжка? Моральна сторона питання

Нині розгортається дискусія щодо морально-етичних принципів такого кроку: чи правильно переймати технічні інновації конкурента? За словами Майка Кріґера, співзасновника Instagram, деякі функції у цій соцмережі помітно покращилися у порівнянні зі Snapchat. У загальному контексті це — лише один крок на шляху до вдосконалення і розвитку. Соціальна мережа, де фотоконтент є основою комунікації, не стоїть на місці й постійно розростається за рахунок нових сервісів. Наприклад, почали роботу алгоритми, які формують стрічку новин не у хронологічному порядку, а виходячи з особистих даних. Також з’явилася можливість публікувати фотогалереї, представлено новий логотип додатку та низку інших «косметичних» змін.

Ще кілька років тому Instragram — доволі нішевій соціальній мережі — не пророкували глобального успіху. Причини прості: проектові бракувало універсальності та існування конкурентів на кшталт Snapchat. Більше того, довгий час не було зрозуміло, чи «потягнуть» мобільні телефони цей фотосервіс для широкої аудиторії.

Причини популярності

Сістром пояснив, у чому секрет швидкого зростання популярності соціальної мережі:

— Передусім ми настільки швидко набрали останні 100 млн тому, що зрозуміли, що там потрібно відкриватися.

За його словами, Instagram систематично аналізував проблеми та невдоволення клієнтів — і команда пристосовувала свій сервіс відповідно до цих потреб. На перший погляд, здавалося б, нічого особливого — звичайний ринковий підхід, адже всі компанії шукають шляхів, аби збільшити свою присутність на ринку. Але це правило не завжди актуальне для соціальних мереж. Їм потрібно у першу чергу відповідати інтересам існуючої лояльної аудиторії. Новинки у цих колах часто сприймаються негативно. Facebook свого часу проігнорував цей тренд і намагався розширити асортимент своїх послуг. Аналогічним шляхом нині йдуть і в Instagram.

Конкуренція чи відмінна філософія?

Суперечка і перегони між Instagram та Snapchat гостро продемонструвалв глобальне запитання. Дві компанії працюють в одній площині — на одному ринку. Одна з них — слабший гравець, який продемонстрував оригінальну ідею. Друга — сильніший проект, який «вкрав» ідею й імплементував її у свої сервіси та — що важливо, — розвинув далі. Отже, переймаючи ідеї один одного, компанії дають імпульс технологічному прогресу, адже надмірний протекціонізм може зупинити інновації — це з одного боку. А з іншого — за таких обставин у невеликих компаній зникає мотивація працювати над новими ідеями, знаючи, що їх запросто може перейняти «старший брат».

Share
Написати коментар
loading...