Реклама

5 правил, які варто врахувати при стратегічному плануванні на 2017 рік

Андрій Длігач, гендиректор Advanter Group та викладач стратегічного маркетингу в Бізнес-школі МІМ-Київ, сформулював низку тез щодо стратегування та менеджменту компаній та проектів на 2017 рік
Čytaty latynkoju
5 правил, які варто врахувати при стратегічному плануванні на 2017 рік
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 5 правил, які варто врахувати при стратегічному плануванні на 2017 рік
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Андрій Длігач, гендиректор Advanter Group та викладач стратегічного маркетингу в Бізнес-школі МІМ-Київ, сформулював низку тез щодо стратегування та менеджменту компаній та проектів на 2017 рік

Перше, на чому наголошує топ-менеджер — беззмістовність аналізу трендів в цілому не лише по Україні, але й у сучасному світі загалом. Причина проста: формулюванна лінійні та лінійні прогнози більше не працюють, потрібен глибинний аналіз.

Експонента не працює

На прикладі міжнародної роздрібної торгівлі та змін у характері зростання електронної комерцій ми можемо побачити, що орієнтація на кількісне зростання перестала бути ключовою — інакше навіщо тоді Amazon вкладає у офлайн-технології продажів, а AliExpress купує роздрібні мережі на китайському ринку. Макрофінансова стабільність більше не визначає рівновагу у перехідному періоді, в якому ми всі зараз живемо, наголошує Длігач.

Низка країн вже йдуть шляхом відновлюваної енергії, натомість українці поки що не мислять в категоріях подібних проривів — і це є джерелом низки наших проблем.

Дилема ринку стала очевидною

Наполягати лише на власних позиціях у фазовому періоді невигідно — вигравати потрібно або швидкістю, або молодістю. Соціальні піраміди та поняття «кар’єрної драбини» перестали існувати у класичному форматі.

В Україні реформи гальмуються традиційними очікуваннями — а також застарілою системою взаємин держави та платників податків:

—Нічого не вийде, допоки дефіцит пенсійного фонду складає 150 млрд грн. Нічого не зміниться на краще, допоки на 1 пенсіонера припадають 1,4 працюючих людей.

 

 

 

Українцям також доведеться розвивати гнучкість мислення, гнучкість свідомості та вміння приймати рішення.

Зміна компетенцій та вміння вирішувати те, чого ніхто не бачив раніше

Три ключових компетенції за Длігачем:

  • вміння вирішувати проблеми, які раніше не виникали перед людьми;
  • критичне мислення та здатність виходити за межі, норми чи стандарти — вибратися із пастки патерналізму можна виключно за рахунок розвитку критичного мислення;
  • креативність — повірити у нове, повірити у технології та прориви, що вже створені і створюються в Україні.

Швидке переосмислення цінується найбільше

Світ став пласким, і замість «чотирьох рукостискань» у нас залишається 3,2, якщо вимірювати коло знайомств через Facebook — а до кінця року, твердить Длігач, цей показник скоротиться до 1,8. В потоці змін буде не лише спрощення комунікацій.

80% сучасних професій зникнуть зовсім або переживуть переосмислення — найбільшого утиску зазнає інститут шлюбу, державні послуги будуть змушені вміститися до смартфонів, і навіть демократію буде переосмислено. Данська модель, коли голосувати на виборах можуть лише ті, хто сплачує податки, може стати одною із ключових моделей для змін. Освіта стане пожиттєвим процесом, а не просто відрізком в рамках школи чи інституту.

Україні ж, на думку Длігача, доведеться вигадати, чим займатимуться 33% населення — мешканців малих та середніх міст. Відповіді на це питання поки немає.

За якими показниками варто перевірити стратегію вашої компанії на поточний рік

Чекліст від Длігача для компаній на 2017 рік виглядає наступним чином:

  • Розуміння, чому цьогоріч клієнти купували саме у вас — чи є воно?
  • Чи закладено у вашу стратегію ідеї партнерства із Facebook, Google, Amazon, Aliexpress, Uber, Tesla та низкою інших компаній?
  • Чи визначено у вашій стратегії, що буде джерелом прибутку станом на грудень 2017 року і хто буде вашим клієнтом? А як щодо 2018-2019 років?
  • Чому саме у вас вони будуть купувати?
  • Чи є у стратегії визначення того, як формуватиметься і визначатиметься система довіри до вашої компанії?
  • Чи є місце для розвитку компетенцій ваших співробітників та партнерів в рамках вашої стратегії?
  • Чи передбачили ви володіння «ключовою точкою»?
  • Як щодо планів управління щастям чи функціональної позиції менеджера із роботи з роботами та штучним інтелектом?
  • Чи передбачає ваша стратегія проактивне керування ринком або вашою нішею?
  • Чи надихає вас та стратегія, яка вже у вас є?
  • Чи відповідали ви всерйоз на всі ці запитання?

Якщо ствердних відповідей 8 або менше — у вас немає стратегії на 2017 роки та надалі.

Share
Написати коментар
loading...