Реклама

Офіси майбутнього — простір свободи чи місце контролю?

Сучасне робоче місце помітно змінилося. Чимало фірм облаштовують спільні публічні простори — кафе, сади, парки, — аби колеги тісніше працювали між собою. Інші дедалі частіше дозволяють працювати з дому. Черги у їдальнях стають меншими, а кабінети можна змінювати щодня. #На_часі дізнатися, чому все не так оптимістично, як здається на перший погляд
Čytaty latynkoju
Офіси майбутнього — простір свободи чи місце контролю?
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Офіси майбутнього — простір свободи чи місце контролю?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Сучасне робоче місце помітно змінилося. Чимало фірм облаштовують спільні публічні простори — кафе, сади, парки, — аби колеги тісніше працювали між собою. Інші дедалі частіше дозволяють працювати з дому. Черги у їдальнях стають меншими, а кабінети можна змінювати щодня. #На_часі дізнатися, чому все не так оптимістично, як здається на перший погляд

З хмарочоса Salesforce Tower — найвищої будівлі західного узбережжя США — традиційні пам’ятки культури Сан-Франциско виглядатимуть доволі скромно. Велична будівля зі скла і сталі заввишки 326 м буде добудована в 2018 році, і тоді її «заполонять» робочі кабінети. За 70 км від цього місця розмістився офіс Apple у будівлі, що схожа на навігаційне коліщатко iPod’a — і при цьому розміром не менша за Пентагон. Крім того, ця споруда стане одним з найдорожчих корпоративних офісів у світі. Подейкують, що і до цього проекту Apple підійшов з притаманним йому перфекціонізмом: інструкції для використання елементів з дерева нараховували близько 30 сторінок.

У Сан-Франциско і Кремнієвій Долині добротних, дорогих та футуристичних компаній можна знайти досхочу. Всі вони гордо хизуються своїми логотипами перед працівниками індустрії та клієнтами. Можна знайти навіть Uber, який намагається реабілітувати зіпсуту репутацію пишним офісом. Тут планують облаштувати навіть парки, які будуть доступними для всіх охочих.

Безумовно, зовнішній вигляд цих будівель вражає та привертає увагу. Однак слід детальніше приглянутися до того, що знаходиться всередині. Приміром, у Apple «ремонт» ще триває, але невдовзі цей офіс обіцяє вразити технічними інноваціями та новітнім дизайном. І так кожен з офісів: компанії майбутнього намагаються «перегнати» своїх конкурентів і показати, на що вони здатні. Але причина «технологічних і дизайнерських перегонів» криється не лише у бажанні похизуватися перед іншими, пояснюється у матеріалі The Economist. В таких офісах можна побачити, як змінюватиметься робоче місце у майбутньому. Технологічні компанії вже зуміли достеменно змінити робочий ритм завдяки електронній пошті, онлайн-пошуковикам та інструментам для проектного менеджменту на кшталт Slack. Схожі зміни відбуваються і з фізичним простором.

Без постійного робочого місця

Наприклад, власний робочий стіл у себе на роботі у Кремнієвій Долині5 серіалів про технології, які вам варто подивитися — пережиток минулого. У цих офісах у розпорядженні працівників дивани, низка столів, сади й парки, у які можна прихопити з собою всі необхідні прилади та шукати натхнення і продуктивності. Безумовно, за колегами досі «закріплене» робоче місце, але ніхто не очікує їх там бачити на постійній основі. Тут розташовано бібліотеки, де можна знайти тишу і затишок. Можна податися у кафе — при бажанні переговорити з колегою. Останні поверхи офісу Salesforce Tower, наприклад, не забудують кабінетами, а облаштують відкритий простір для роботи, нарад, кавування та споглядання чудової панорами.

Що з цього може вийти? Дуже просто — випадкові зустрічі колег з різних відділів. Таким чином стимулюють обмін ідеями, і, ймовірно, так ростиме креативність. У найкращому випадку — утворюватимуться нові команди й спільні проекти.

Сенсори в робочому кріслі? Це не фантастика

Інша сторона медалі вищезгаданого принципу — шум та інші відволікаючі фактори. Тож відкритий простір нового покоління може й не піти на користь тим, хто хоче спокою і стабільної обстановки. Професор Каліфорнійського університету Луіс Мозінго стверджує, що колаборативні робочі місця підсилюють конфлікт поколінь, адже старші працівники, — тобто ті, кому понад 40 років, — не в захваті від ідеї «мігрувати» з місця на місце для роботи. За її словами, чимало працівників компанії Facebook негативно ставляться до свого робочого місця, бо там шумно і постійно змінюється обстановка. Крім того, їм не подобаються великі відстані.

Але не лише це заважає почувати себе комфортно. Від нових технологій не сховаєшся і на робочому місці. Існують плани стеження за допомогою камер за тим, що людина їсть на обід — і таким чином оминути черги та касирів. Автобус із автопілотом розвозитиме гостей та колег великою територією бюро. Інші прилади фіксуватимуть час, коли той чи інший колега прийшов на робоче місце і покинув його. Імовірно, коли-небудь на столах і кріслах з’являться сенсори, які визначатимуть, коли працівник перебував на місці. Можливостей збирати інформацію про підлеглих більшає.

Отже, залишається сподіватися, що інші компанії, які менш інтенсивно намагаються йти в ногу з інноваціями, зуміють вивчити всі негативні та позитивні сторони прогресу. Обіди в парку й можливість попрацювати з чудовим виглядом на море без прив’язки до єдиного робочого місця — звучить оптимістично. Утім, від думки про те, що от-от можна буде відстежувати кожен крок, стає трохи моторошно.

Share
Написати коментар
loading...