Реклама

Без санкцій — чи вдасться Oracle Apex замінити «1C»

Все почалося майже 2 тижні тому, коли було підписано Указ Президента України №133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року». Саме тоді користувачі найпопулярніших рішень для бухгалтерського та управлінського обліку дізналися про те, що санкції вплинуть на юросіб, які надавали комерційну підтримку цим програмним продуктам в Україні
Čytaty latynkoju
Без санкцій — чи вдасться Oracle Apex замінити «1C»
  1. Головна
  2. Спецпроєкти
  3. Без санкцій — чи вдасться Oracle Apex замінити «1C»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Все почалося майже 2 тижні тому, коли було підписано Указ Президента України №133/2017 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року». Саме тоді користувачі найпопулярніших рішень для бухгалтерського та управлінського обліку дізналися про те, що санкції вплинуть на юросіб, які надавали комерційну підтримку цим програмним продуктам в Україні

Саме тоді вперше постало питання пошуку альтернативи на найближчий час — бо із 1 червня 2017 року заборона має бути реалізована у повному обсязі. Існуючий указ не дає чіткої відповіді на те, чи поширюватиметься заборона лише на діяльність юридичних осіб, чи й на використання програмного продукту також. Спробуємо розібратися, що відбувається із «1C». А також подивимося на програмне рішення від Oracle, котре може вже в найближчий час стати повноцінною заміною для «коробкових» версій програмного забезпечення від північно-східного сусіда.

Як санкції стосуються українських розробників та франчайзі бренду «1C»

Серед компаній, що потрапили до списку санкцій, опинилися також компанії «Скайлайн Софтвер» і «Єврософтпром». Перша займається координацією роботи мережі компаній, які поширюють цей програмний продукт в Україні за франшизою, друга є власником авторських прав на програму «1C: Підприємство».

При цьому треба зауважити, що станом на 27 травня 2017 року, коли було написано цей матеріал, жодна компанія-франчайзі, які фактично реалізовують обслуговування продукту для українських користувачів (а таких компаній близько 500) не включені до санкційного списку.

Однак (попри всі запевнення «материнських» компаній) в українських «дочок» можуть виникнути проблеми. За оцінками «Дебет-Кредит», чисельність користувачів системи «1C» оцінюється в 350-500 тис фірм. Оцінити точну чисельність важко, бо і самі франчайзі не приховують: від 30% до 60% ринку установок «1C» складає неліцензійне програмне забезпечення. Відтак санкції вплинуть не лише на можливість виводити готівку через франчайзі-платежі та абонплати, але й на поширення контрафактного програмного забезпечення. Найбільше хвилю скарг піднімають саме представники фірм-інсталяторів та сервісних компаній-франчайзі. Адже під загрозою опиняються їхній «шмат пирога» на ринку управлінського обліку. Йдеться про майже 500 компаній із чисельністю кадрів близько 11 тис співробітників + 150-200 тис сервісних фахівців — а також «армія» бухгалтерів та обліковців, які користувалися «1C».

Що робити із санкціями проти «1C» представникам малого та середнього бізнесу

Представники компанії-розробника стверджують, що для користувачів продукції нічого не зміниться. Про це йдеться зокрема у заяві, розповсюдженій із офіційного сайту компанії. Проте є все-таки підприємства та компанії, котрі з 1 червня 2017 року мають відмовитися від «1C». За словами представниці СБУ Юлії Лапутіної під час круглого столу в «ЛігаБізнесІнформ», заборона на використання цього програмного продукту є обов’язковою для державних та бюджетних установ і підприємств. Саме цей сегмент в Україні досить плідно «обробляли» представники франчайзі, укладаючи довгострокові договори на обслуговування.

Вибір альтернативної системи для державних установ та організацій завершить на тендерній основі протягом року. Це означає, що хоча номінально «1C» продовжить використовуватися бухгалтерами підприємств та організацій, вже до кінця 2017-го компанії та фірми перестануть закуповувати програмні оновлення, оснащувати нові робочі місця цим програмним продуктом та все активніше шукатимуть альтернатив. Спочатку вимушені будуть мігрувати представники державного сектору. А за ними й малий та середній бізнес, який є контрагентом і буде змушений приводити свій облік у відповідність із тими механізмами та програмами, які діятимуть на загальнодержавному рівні.

Крім того, оскільки економічні та технічні санкції за Указом Президента України вводять заборону на діяльність певного кола компаній. Згодом список цілком може поповнитися й представниками франшизи. Перевірити, чи є санкції проти компанії, з якою ви співпрацюєте у сфері отримання послуг та підтримки «1C», можна за допомогою OpenDataBot. Однак відсутність чітких роз’яснень з боку Мін’юсту, СБУ чи ГПУ щодо штрафів чи можливих інших санкцій проти тих, хто продовжить попри все користуватися для обліку чи закупівель системою «1C», робить всю цю ситуацію ще більше невизначеною. Відтак шукати альтернативу слід вже зараз, не чекаючи на штрафи чи перевірки.

Держава підготувалася — але просить зачекати

Цілком очікувано держава не збирається кинути бюджетні установи та організації напризволяще без бухгалтерського обліку — і вже готує альтернативні рішення. Державний Ощадний банк розробляє систему, орієнтовану на обслуговування малого та середнього бізнесу. Про це повідомивОблік по-новому — в «Ощадбанку» планують запустити систему, що замінить 1С голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний. Зараз ця система тестується у трьох обласних управліннях. В загальнонаціональну експлуатацію, вона буде запущена в найближчі кілька місяців, обіцяють у банку. Йдеться, вочевидь, про додаток CorpLight, який також відкриє доступ до платформи обліку і користувачам Macbook та iPhone / iPad. Зараз облікові та банківські продукти «Ощадбанку» обслуговують тільки пристрої на Windows, причому не усіх версій.

Керівництво «Ощадбанку» запевняє, що оновлена CorpLight матиме модуль забезпечення бухгалтерського обліку.

Ви зможете не просто здійснювати перекази, а й вести свій управлінський фінансовий, бухгалтерський облік

Таким чином, вже до кінця 2017 року підприємці зможуть уникнути використання «санкційного» програмного забезпечення для бухгалтерів 1С. Зараз в банку обслуговується близько 90 тис компаній малого та середнього бізнесу.

Чи стала така мегапопулярність «1C» результатом унікальності програми

Бухгалтерські програми широкого вжитку — із такою собі «середньостатистичною» універсальною конфігурацією — довгий час розповсюджувалися (і в низці випадків досі розповсюджуються) виключно на дисках (CD, DVD) за відсутності протягом майже 12 років в Україні стабільного дешевого широкосмугового підключення. Відтак простіше було прийти і замовити «коробку». Набір дисків із вже сконфігурованими робочими місцями бухгалтера, керівника, працівника складу, обліковців та експедиторів + отримати набір навчальної літератури та можливість реєструватися на семінари і відправляти на них своїх бухгалтерів та начальників департаментів. Пропонуючи послуги «гостьових» програмістів та адміністраторів, котрі приходили, інсталювали, налаштовували, а потім надавали телефонну підтримку користувачам — за цією схемою і розповсюджували «1C» упродовж майже десятиліття (якщо не більше).

У програмного продукту «1C» були і є досі недоліки, через які назва програми адміністраторами та співробітниками корпоративних IT-відділів неодноразово обігрувалася у жартівливо-нецензурній формі. Через невраховування специфіки окремих підприємств та складні модулі, які доводилося докуповувати на налаштовувати (інколи їхня вартість перевищувала саму вартість мінімальної конфігурації «1C») програма ставала справжнім «головним болем» (або «занозою у сідницях») і для керівників, і для бухгалтерів, і для їхніх підлеглих.

В нашому порівнянні конфігураторів, які будуть наведені далі, розглянемо комплекти «1C:Управління невеликою фірмою для України» та «1C:Управління виробничим підприємством для України» з одного боку. А з іншого — напрацювання компанії Apex Rest відносно пакету Oracle Apex. Це потрібно, щоби зрозуміти, наскільки насправді відрізняються зручність та витрати / вигоди від використання обох програмних комплексів.

Що вміють програми «1C»

«1C:Управління невеликою фірмою 8 для України» — готове рішення для управління та обліку на підприємствах малого бізнесу. У програмі реалізовано все для нефіскального оперативного обліку, контролю, аналізу та планування на підприємствах з такими напрямами діяльності, як надання послуг (сервіс), підрядні (проектні) роботи, виробництво продукції, торгівля. Однак є нюанс. Розробники попереджають, що програму не призначено для ведення бухгалтерського та податкового обліку. Тож вам доводилося ще купувати «1C: Бухгалтерію 8 для України» і вивантажувати всі свої дані управлінського обліку в це прикладне рішення. Інший нюанс — кількість робочих місць. Їх може бути від 1 до 10 лише. Продукт має мобільну версію та додатки, але синхронізується не з хмарою, а із інформаційною базою «Управління невеликою фірмою для України», яка розгорнута локально. Пропало з’єднання із локальною базою? Викрали чи конфіскували сервер з офісу? Пропала електроенергія в офісі чи у локальній серверній? Всі ваші мобільні продавці чи торгівельні агенти опиняться в ізоляції без доступу до системи.

Відтак звертаємо увагу на рішення для середнього та великого бізнесу. «1С:Управління виробничим підприємством для України» — комплексне рішення для управління бізнесом, розроблене відповідно до концепції ERP (Enterprise Resource Planning – управління ресурсами підприємства). Розробники твердять, що за десятиліття встановили це рішення для півтори тисячі підприємств, автоматизуючи до 1 тис робочих місць одночасно. Хоча знову таки — вся ця громіздка структура жорстко зав’язана на синхронізацію баз та на додаткові модулі. З них — як конструктор LEGO — ви «збираєте» свою конфігурацію. А отже — по мірі зростання підприємства постійно збільшуєте витрати на програмістів та обслуговування і впровадження нових робочих місць, нових баз, нових ліцензій.

Альтернативи вже зараз? Вони є — але вони різні

Є 3 шляхи, якими підуть українські компанії в зв’язку із санкціями. Одні чекатимуть на запропоновані державою альтернативи, «досиджуючи» свої договори на обслуговування від «1C». Інші почнуть шукати універсальні хмарні рішення на основі готових пакетів послуг. Тобто по суті купуватимуть від різних українських та закордонних виробників ті ж самі «коробки», тільки вже у вигляді пропозицій від cloud-платформ. А треті почнуть писати власні кастомізовані системи, орієнтовані під вимоги та специфіку роботи конкретного підприємства.

Унікальні, написані спеціально для конкретного підприємства, програми матимуть низку «плюсів»:

  • захищеність інформації від стороннього втручання.
  • зменшення ризиків зламу та витоку облікових, управлінських та бухгалтерських даних.
  • повне врахування специфіки роботи конкретного підприємства.

Проте всі ці «плюси» перекриватимуться недоліками:

  • сума витрат буде більша, ніж придбання ліцензії на універсальну «коробкову» бухгалтерську програму чи середньостатистичний хмарний сервіс.
  • написання повністю кастомного рішення та використання закритих технологій призводить до того, що така компанія стає заручником ситуації — як і у випадку із «1C», ви як керівник та ваша компанія повністю потрапляєте в залежність від виконавців, що створювали вашу систему управлінського та бухгалтерського обліку.

Хмарні та локальні сервіси налічують низку найменувань — і серед них SAP, Microsoft Dynamics NAV та Oracle Apex. Про останню платформу ми і поговоримо детальніше.

Еволюція Oracle Apex

Еволюція Oracle Apex

Що таке Oracle Apex

Oracle Application Express (скорочено Oracle Apex, APEX, раніше Oracle HTMLDB) — вільне середовище швидкої розробки програмного забезпечення на основі систем керування базами даних Oracle Database, цілком реалізоване як веб-додаток та оптимізоване для хмарного використання.

Всі елементи тут зберігаються безпосередньо у інфраструктурі Oracle Database. Так зручніше розробникам спільно працювати над проектами, а також контролювати версії поточного програмного продукту без потреби використовувати додаткові системи керування версіями. Розгорнути при цьому додаток та систему можна на вбудованому сервері БД або ж винести веб-сервер на зовнішнього хостера на основі Apache httpd з модулем Oracle Rest Data Service (ORDS). Загалом за функціональними можливостями Apex можна порівняти із «1C» версії від 7.7, але із веб-інтерфейсом. Oracle Apex схожа тим, що має відкритий конфігуратор де користувач може змінювати конфігурацію під свої вимоги фактично без допомоги програміста

Головна його перевага перед жовтими «коробками» «1C» — орієнтація від самого початку розробки ранніх версій на хмарне використання. Умовно кажучи, ви на 1 фізичному сервері можете розгорнути необмежену кількість робочих місць — фактично окремих БД із своїми додатками та робочими місцями користувачів. Аби розробляти та адмініструвати, вам знадобиться лише браузер. Тож конфігурацію в разі необхідності можна буде «підправити» навіть із планшета (чого у «1C» немає).

Основні можливості конфігурацій на платформі Oracle Apex для фінансових та управлінських завдань включають:

  • систему аналітичних звітів та мультивимірювання для підрахунків та зведення балансів в режимі реального часу, побудови графіків та діаграм;
  • систему самодіагностики та внутрішніх логів / звітів;
  • моніторинг «вузьких» місць та спільне закриття / обговорення задач;
  • прогнозування надходжень та витрат, управління запасами із платформи обліку;
  • платежі, інвойси, контракти, субконтракти, робота із підрядниками та постачальниками;
  • контроль поставок та товарних залишків, обороту основних засобів та запасів;
  • трекінґ фіксованих запасів;
  • робота з банківськими готівковими та безготівковими розрахунками;
  • касові та інші витрати, облік роботи із клієнтами;
  • оцінка клієнтів та формування клієнтських стратегій по групам / когортам;
  • контроль витрат та звітування за витратами;
  • підтримка мобільного обліку;
  • контроль витрат на зарплати, відрядження, інтеграція зі сторонніми фінансовими обліковими платформами;
  • централізоване керування віддаленими базами даних.

Порівняння конфігураторів: «1C» vs. Oracle Apex

Від версії до версії вигляд вікна у «1C» практично не змінювався: ви отримуєте доступ у програмі до різних складових своєї бази із управління операціями, товарами та складом і довідниками та звітами на підприємстві. Програма встановлюється локально на кожен окремий ноутбук чи ПК — і при роботі зі звітами користувач бачить таке вікно:

Інтерфейс 1С

Інтерфейс 1С

Для налаштування довідників, змінних, констант, ролей користувачів чи інших важливих параметрів управлінського та фінансового обліку використовується конфігуратор, котрий відкривається в окремому вікні:

Конфігуратор «1С»

Конфігуратор «1С»

Як не дивно, але аналогічний конфігуратор — тільки не у вікні якоїсь окремої програми, а просто у вашому браузері (незалежно від того, яким саме ви користуєтеся) — є і в програмних рішень на Oracle Apex:

Конфігуратор Apex

Конфігуратор Apex

Ось так виглядає управління категоріями та картками окремих товарів у вашому магазині — всі дані можна редагувати, доповнювати чи видаляти просто у браузері, ніякого додаткового програмного забезпечення, ключів чи ліцензій на локальних ПК чи ноутбуках вам не треба:

Товари Apex

Товари Apex

Як бачимо, зручність, легкість, кросплатформенність та горизонтальні меню для швидкого доступу — все це в наявності, і продукт візуально та за можливостями ніяк не програє «коробковим» рішенням, встановленим в межах локальної мережі підприємства.

Битва цін: вартість впровадження «1C» vs. система на базі Oracle Apex

І нарешті найболючіше питання — вартість. Як вже було зазначено на початку цього матеріалу, деякі компанії вкладали в навчання та модулі суми, більші за саму вартість програмного забезпечення. Що ж відбудеться, якщо розглянути розробки на базі Oracle Apex і порахувати вартість їхнього запровадження?

Для малого бізнесу, якщо обсяг операцій не перевищує 100 млн записів, або 11GB  — Oracle Apex можна використовувати абсолютно безкоштовно разом з базою даних Oracle XE. Компанія Apex Rest одна із перших  створює конфігурації на платформі Oracle Apex оптимізовані під вимогу місцевого ринку.

Проста математика — і ніякої пропаганди. 1 робоче місце на місяць від Apex Rest разом із орендою майданчиків для розміщення баз даних та додатків для клієнта коштує від 10$.

Важливим моментом у використанні «1C» була купівля ліцензій залежно від кількості робочих місць. Так от: за умов використання Oracle XE робочі місця та модулі системи не обмежені нічим, крім оперативної пам’яті на серверах та вільного простору на диску. При цьому ORACLE XE за рівнем потужності та швидкодії перевищує можливості «1C» — особливо що стосується компаній, які мають до 300 робочих місць в системі.

Візьмемо для прикладу торговельну компанію, що має центральний склад та 20 окремих магазинів — і порівняємо витрати на впровадження Oracle Apex та 1C версій 8.xxx. Для платформи «1C» сукупні витрати компанії будуть такими:

  1. Вартість центрального сервера — 50 тис грн
  2. Обслуговування серверу, системний адміністратор — 5 тис грн / міс
  3. 20 ліцензій на робочі місця — 30 тис грн на кожному магазині окрема файлова база 1С
  4. Модулі «Роздрібна торгівля для України» — близько 6 тис грн для магазинів
  5. Конфігурація «Управління невеликою фірмою» — 6 тис грн для центрального офісу
  6. Сервер «1C» — 17  тис грн
  7. SQL сервер — 11 тис

Загальна сума разових витрат — 120 тис грн. Щомісячні витрати складають від 60 тис грн щороку.

Тож маємо 180 тис грн за перший рік роботи вашого магазину із «1C». В подальшому доведеться ще додати в цей бюджет зарплатню штатного розробника «1C» — тож ця сума цілком може зрости і до 300 тис грн.

Тепер для того ж магазину та 20 робочих місць рахуємо вартість впровадження Oracle Apex від Apex Rest:

  1. Ліцензії для 20 робочих місць 20 x $10 = $200 x 27 = 5,4 тис грн в місяць
  2. Вартість 20 баз даних для магазинів та 1 центральної  Oracle XE — 0 грн
  3. Модулі «Керування торгівельною мережею» —  $50, або 1,3 тис грн в місяць
  4. Вартість виділеного хмарного серверу — $25, або 700 грн в місяць
  5. Запровадження програмного продукту входить у вартість робочих місць.

За рік ви платите 7,3  тис x 12 =  87,6 тис грнШтатний програміст та системний адміністратор вам не потрібні, базові допрацювання та підтримка входять в абонплату.

Що маємо у підсумку:

  • «1C» 8.xxx за рік — щонайменше 180 тис грн без програміста (хоча він потрібен)
  • ORACLE APEX за рік — 87,6  тис грн без потреби програміста взагалі.

Приклади роботи із Oracle Apex та локалізація

Oracle Apex достатньо розповсюджена система в торговому та корпоративному секторі. На конфігураціях компанії Apex Rest працюють такі торгівельні мережі, як Megasport та «Магік».

Backend-сервер Megasport.ua

MEGASPORT це:

  • 45 магазинів в 27 містах України + інтернет-магазин
  • 17 найкращих спортивних брендів
  • Понад 20 років роботи
  • Гарантована якість всієї продукції
  • Кваліфікована консультація і сервіс
  • Постійні вигідні акції і дисконтна програма

Є також публічні сервіси, повністю реалізовані на Oracle Apex.

Windim.com.ua

RocketFinance

A-globex

Для тих, хто боїться англійською мови, одразу є приємна новина: українсько-польський проект із локалізації мовних версій інтерфейсу вже працює — і ви можете завантажити потрібну вам локалізацію із сайту translate-apex.com. Цікаво, що деякі робочі модулі на Oracle Apex використовує і раніше писала інтеграторська компанія «Парус», яка теж підпала зараз під блокування — її портфоліо налічує сотні запущених систем обліку в державному та енергетичному секторі України. На світовій арені платформами та ERP-системами на основі Oracle Apex використовуються для створення рішень SAP/R3, SAS, Oracle E-Bussines Suite для міграції із продуктів Microsoft та «1C».

Share
Написати коментар
loading...