Реклама

5 українських науковців, чиї винаходи змінюють світ

Кожна країна має своїх героїв, які своїми вчинками, знаннями, винаходами допомогли прославити державу. В Україні також є такі, але не усі знають про них, тому ця добірка — про 5 українських винахідників
Čytaty latynkoju
Depositphotos
5 українських науковців, чиї винаходи змінюють світ
  1. Головна
  2. Техно
  3. 5 українських науковців, чиї винаходи змінюють світ
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кожна країна має своїх героїв, які своїми вчинками, знаннями, винаходами допомогли прославити державу. В Україні також є такі, але не усі знають про них, тому ця добірка — про 5 українських винахідників

Щорічно українські вчені створюють чимало винаходів; однак вони змінювали світ і в минулому, і перед вами — 5 фахівців, чиї розробки вплинули на розвиток науки не лише в Україні, але й в усьому світі.

Анатолій Малихін

Харківський вчений Анатолій Малихін винайшов унікальний прилад «Біопромінь» для аналізу крові. Свою роботу присвятив впровадженню приладу для діагностики за новітньою методикою. Закінчивши Харківське медичне училище, у 1964 році вступив одночасно у два виші — Харківський медичний інститут за спеціальністю «Лікувальна справа» і Харківський університет ім. В.Н. Каразіна на факультет біології на спеціальність «Біохімія». Із 1972-го і до наших днів є співробітником Інституту неврології, психіатрії і наркології  НАМН України, пройшов шлях від нейрохірурга до завідуючого нейрохірургічним відділенням, яке очолював протягом 13 років. Крім того, з 1991 р. він є автором багатьох наукових публікацій: понад 100 наукових праць, монографій і методичних рекомендацій, ряду патентів. У 2000 — 2005 роках захистив кандидатську і докторську дисертації.

Петро Бобонич

Науковець із Ужгорода запропонував глюкометр у вигляді наручного годинника, за допомогою якого хворий на діабет може оперативно виміряти рівень глюкози у крові. Працював на кафедрі твердотільної електроніки фізичного факультету Ужгородського національного університету. Із 1976-го запатентував понад 25 медичних й фізико-технічних пристроїв, попри те, що не був фаховим медиком. Ідею детектора рівня глюкози почав розробляти, коли 2003 року на цукровий діабет захворіла його дружина.

Федір Піроцький

Український вчений, який винайшов трамвай, — так, той самий, який є тепер звичним транспортом для більшості міст Європи. В часи, коли народився Федір Аполлонович Піроцький, про такий вид транспорту ще ніхто й помріяти не міг — а народився майбутній конструктор у родині військових лікарів, будучи нащадком козаків.

Закінчив Костянтинівський кадетський корпус і Михайлівську військову артилерійську академію (1866 рік) і проходив артилерійську службу в Києві. У 1871 року він повернувся з Петербурґу і почав працювати у відділі технічних звітів і кошторисів Головного артилерійського управління, де виявив неабиякі здібності винахідника. 1874 рік — саме тоді Піроцький розробив проект машини змінного струму та системи передачі електроенергії через залізний дріт, закріплений телеграфними ізоляторами на дерев’яних стовпах.

1875 року винахідник на ділянці Сестрорецької залізниці запустив вагони на електричній тязі — і проклав першу електрифіковану лінію.

В Берліні вже за рік рушив перший трамвай, створений за схемою українця. Піроцький також був автором проекту централізованої підземної міської електромережі і запропонував нові конструкції металургійних, домашніх і пекарних печей.

Сергій Корольов

Знаний конструктор ракетно-космічної техніки і один із тих, завдяки кому людство змогло вийти у космос. Попри складну долю та репресії зумів таки зберегти напрацювання — і вже із 1958 року очолив ракетну програму тодішньої комуністичної наддержави. Під його керівництвом було запущено першу міжконтинентальну балістичну ракету, перший штучний супутник Землі, було здійснено перший політ людини в космос та вихід людини у відкритий космос. На його честь названо астероїд 1855 Корольов.

Наталія Сергівна, донька Корольова розповідала, що слово «Україна» вимовляли в їхній родині трепетно, з великою любов’ю:

Він дуже її любив. Полюбляв українські пісні, українську мову. Це точно. «Дивлюсь я на небо», «Реве та стогне Дніпр широкий» — улюблені пісні батька

Коли Корольов запустив ракету з першим українським космонавтом Павлом Поповичем, той заспівав з космосу для головного конструктора його улюблену пісню «Дивлюсь я на небо…».

Ігор Сікорський

Авіаконструктор, котрий мігрував за кордон — і винахідник гелікоптерів. Талановита люди, знавець своєї справи, саме він перший у світі збудував чотирьохмоторного літака «Руський витязь» (1913 рік), важкого чотиримоторного бомбардувальника і пасажирського літака «Ілля Муромець» (1914), трансатлантичного гідроплана (1934), серійного гелікоптера із одногвинтовою схемою (1942).

Він емігрував 1918 року до США, де 1923 року заснував компанію Sikorsky Aircraft. Автор літаків-велетнів «Ілля Муромець», Sikorsky S-29-A. Конструктор першого в США літака-амфібії. У 1931 році він презентував проект літального апарату з двома пропелерами — горизонтальним на даху і вертикальним на хвості. У вересні 1939-го почалися випробовування гелікоптера VS-300. 13 травня 1940-го конструктор вперше підняв свою машину у вільний політ. Американська армія зацікавилася таким винаходом, і замовила собі кілька гелікоптерів. Понад півстоліття всі президенти США користуються гелікоптерами Sikorsky.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Share
Написати коментар
loading...