Реклама

«Акупунктура міста» — тим, хто відкриває місто для всіх

Чи не вперше серед українських перекладів нон-фікшну минулоріч з'явилася книга про місто — і це не наукове дослідження чи набір бізнес-кейсів, а збірка есеїв про те, якими стають міста під впливом перетворень
Čytaty latynkoju
«Акупунктура міста» — тим, хто відкриває місто для всіх
  1. Головна
  2. Креатив
  3. «Акупунктура міста» — тим, хто відкриває місто для всіх
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Чи не вперше серед українських перекладів нон-фікшну минулоріч з'явилася книга про місто — і це не наукове дослідження чи набір бізнес-кейсів, а збірка есеїв про те, якими стають міста під впливом перетворень

Хоча «Видавництво Старого Лева»Готуємося до «Книжкового Арсеналу» — «ВСЛ» презентувало це видання наприкінці 2016-го, актуальність тем та прикладів, розглянутих у книзі, не втратилася і в 2017-му. Що варто знати про «Акупунктуру міста» і кому варто її прочитати, окрім урбаністів?

Головне про автора

Написав «Акупунктуру міста» не теоретик, а практик з неабияким досвідом реформування кризових міст. Жайме Лернер — бразильський архітектор, вчений-урбаніст, проектувальник міст, народжений 1937 року у родині єврейських емігрантів. Найбільш відомий його проект — власна концепція міста Курітіба, у якому Лернер народився. Ідеї, котрі він запропонував, не просто знайшли втілення у життя — він потім ще тричі став мером цього міста, а також створив Інститут планування та дослідження міст.

Що це за Інститут і чому його приклад цікавий для України

Силами цієї організації було створено низку еталонів у формуванні міських агломерацій, розміщення населення, плануванні бізнесу та інфраструктури у міській зоні. Найбільш відомим проектом Інституту в цілому і Лернера зокрема стала модернізація Курітіби та переналаштування міста під потреби громади та реформування системи громадського транспорту. Завдяки перетворенням, запропонованим Інститутом та Лернером, останній став президентом Міжнародної спілки архітекторів.

Чи не буде нудно це читати?

Якщо ви очікуєте на наукові «викладки» чи безліч графіків, цифр і порад, як модернізувати місто, одразу попередимо — ця книга зовсім про інше. Лернер, який є одночасно міжнародно визнаним архітектором, урбаністом та очільником міста, не просто законспектував власний досвід — а написав гарні міські есеї про те, як живуть та змінюються міста Азії, Латинської Америки, Європи. При цьому він зміг уникнути менторства, напучування чи занадто складної термінології, яка би відлякала від «Акупунктури» потенційних читачів.

Чому саме така назва

Як акупунктура точково лікує та зцілює, так і вибрані перетворення та реформи у містоплануванні, транспорті, відкритих просторах та запровадженні технологій можуть дати «нове дихання» містам, які здавалися безнадійно втраченими для громади, але відданими на поталу автомобілям чи безкінечним торгівельним центрам. Гадаю, саме такий шлях «зцілення» зараз дуже потрібен усім без винятку українським містам.

Прикметні особливості книги

Перед вами — справжня поезія в прозі про місто. Із малих, інколи геть незначущих деталей Лернер творить картину неповторності та важливості міст не лише для туристів, але й для постійних мешканців.

Хтось може закинути «Акупунктурі» надмірну есеїстичність — а хтось навпаки вбачає у ній «starter kit для чиновника», якому потрібно пояснити важливість «третіх просторів» чи інших непомітних перетворень. Вирішувати у будь-якому разі доведеться самому читачеві.

Якщо хочете дізнатися більше про саму книгу та про ключові проблеми малих та середніх міст, що розвиваються

Не так давно цю книгу обговорювали в книгарні «Є» за участі Аліни Дяченко, очільниці вінницького «Інституту розвитку міст». Аби дізнатися про книгу більше, можна послухати випуск подкасту «Сторінка 5» за її участю:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/310888829″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Придбати книгу можна в інтернет-крамниці видавця

Share
Написати коментар
loading...