Реклама

Що варто знати про інтернет-нейтралітет та його регулювання

Над США нависла загроза втрати вільного інтернету. Адміністрація Трампа намагається ухвалити правила, які дадуть «зелене світло» для регулювання — і найбільше виграють від цього великі корпорації, які контролюють інтернет не лише у Штатах. Які зміни відбуваються?
Čytaty latynkoju
Depositphotos
Що варто знати про інтернет-нейтралітет та його регулювання
  1. Головна
  2. Техно
  3. Що варто знати про інтернет-нейтралітет та його регулювання
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Над США нависла загроза втрати вільного інтернету. Адміністрація Трампа намагається ухвалити правила, які дадуть «зелене світло» для регулювання — і найбільше виграють від цього великі корпорації, які контролюють інтернет не лише у Штатах. Які зміни відбуваються?

Найбільший вплив на формування «правил гри» в інтернет-просторі має низка великих американських корпорацій — Facebook, Google, Apple. Тож усе, що відбувається у сфері регулювання мережі і може позначитися на згаданих компаніях, цікаво й в інших частинах світу. Президент Дональд Трамп — людина бізнесу і гучних заяв — пропонує укріпити принципи вільного ринку в мережі і дати свободу приватним підприємствам.

Однак принципи вільного ринку у цьому контексті можуть зашкодити. Останнім часом нове керівництво Федеральної Комісії з питань зв’язку не має бажання втручатися в діяльність телекомунікаційного бізнесу США. Невдовзі ця структура проголосує за кінцеву версію «Довідки запропонованих правил регулювання». Документ із такою назвою остаточно змінить правила щодо мережевого нейтралітету. Попередня версія їх була ухвалена 2015 року.

Що таке мережевий нейтралітет?

Мережевий нейтралітет — принцип, згідно з яким провайдери телекомунікаційних послуг не надають перевагу постачальникам контенту у порівнянні з іншими. Іншими словами, провайдер не може заблокувати доступ до одних сайтів і надати сприятливіші умови іншим. Схожий принцип діяв і в епоху винайдення телеграфу. Тоді було погоджено, що телеграми відправляють та доставляють однаково, на рівних умовах, незалежно від технічного способу доставки. Мережа вважалась «нейтральною від початку до кінця».

Кому вигідний мережевий нейтралітет?

Передусім звичайні користувачі зацікавлені в тому, щоб у Мережі панував нейтралітет. Лише у такий спосіб буде збережене його право отримувати широкий спектр інформації з різних джерел. Він також вигідний невеликим компаніям, особливо крихітним стартапам, які мають велике бажання будувати бізнес в інтернеті, але мають малі шанси конкурувати з комерційними гігантами щодо ціни, якості та швидкості на перших порах та просто-напросто не зможуть собі «придбати» трафік.

Правила нейтралітету від 2015 року, прийняті у США, забороняють провайдерам надавати привілеї тим чи іншим сайтам в інтернеті

Прихильники нейтралітету виправдовують цю схему, пояснюючи, що провайдери, незалежно від розміру та свободи ринку, зобов’язані лише надавати доступ до цього ринку, а не формувати його.

Для великого бізнесу мережевий нейтралітет — це радше перепона для заробітку. Компанії за таких умов не мають можливості стягувати плату з сайтів за надання їм пріотитеного доступу у своїй мережі. Схожий принцип діє під час відбору телеканалів для пакетів різних кабельних операторів. Нове керівництво Федеральної Комісії з питань зв’язку США стало на бік бізнесу у цьому питанні — і має намір фактично зруйнувати поняття мережевого нейтралітету, дозволяючи американським провайдерам надавати перевагу певному трафіку так, як заманеться. З такими правилами вони зможуть цілком законно заповнити ваш канал зв’язку, скажімо, такими сервісами, як YouTube чи Netflix, — а частка усіх інших налічуватиме лише декілька відсотків.

Чи можна подолати негативні тенденції?

Для того, щоби не допустити ескалації публічного невдоволення, керівник Федеральної Комісії з питань зв’язку США ініціював публічне обговорення проекту пропозицій щодо регулювання. Документ зібрав понад мільйон коментарів. Наразі розпочнеться процедура надання офіційних відповідей з боку відповідних державних структур. Після завершення цього процесу, Федеральна Комісія ухвалить остаточне рішення нібито з урахуванням думки населення.

Чи довго триватиме розгляд?

В залежності від складності теми, що розглядається, розгляд може тривати від 2 до 6 місяців. Проте сам очільник комісії у коментарі дав зрозуміти, що знає, яким буде результат.

Хто ще бореться за збереження net-нейтралітету?

Паралельно в інтернеті розгортається рух активістів, які намагаються відстояти нейтралітет в інтернеті. Вони порівнюють ситуацію з тією, що панує на ринку телевізійних послуг. «Кабельні оператори відомі своїми високими цінами та слабким сервісом. Чимало рейтингів показують, що це — найненависніші компанії в Америці. Тепер вони (великі компанії — прим.ред.) атакують інтернет — свого єдиного конкурента і єдину альтернативу, — пропонуючи стягувати плату з сайтів та призупиняти доступ до тих, які відмовлятимуться платити,» — зазначено на сайті ініціативи.

Активісти переконані: якщо компанії, котрі прагнуть врегулювання, отримають перемогу, інтернет ніколи не буде таким, як раніше. Тож їхній рецепт – атакувати відповідні відомства коментарями та скаргами на вияв протесту і домогтися перегляду рішення, яке вже фактично прийняте.

Чому ця тема цікава для України?

Для більшості українських користувачів дискусія довкола net-нейтралітету видається чимось далеким. Втім, маючи приклад власного регулювання доступу до певних сайтівVK.ru, Ok.ru, «Яндекс» та Mail.ru заблокують в Україні на 3 роки, ми можемо співставити кроки закордонних урядів та з’ясувати, як регулювання може відобразитися на користувачах різних країн. Також не варто забувати, що перерозподіл світового трафіку та активності глобальних сервісів (більшість із яких розташовано та створено у Сполучених Штатах) неминуче вплине й на українського користувача інтернету.

Share
Написати коментар
loading...