Реклама

Ірина Славінська, Donor.ua: «Все починається з людей та їхнього бажання щось змінити»

Співзасновниця та координаторка проекту Donor.ua Ірина Славінська — про донорство, соціальне підприємництво та виклики організаційного та структурного плану, що постають перед налагодженням системи роботи із донорами крові в Україні
Čytaty latynkoju
Ірина Славінська, Donor.ua: «Все починається з людей та їхнього бажання щось змінити»
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Ірина Славінська, Donor.ua: «Все починається з людей та їхнього бажання щось змінити»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Співзасновниця та координаторка проекту Donor.ua Ірина Славінська — про донорство, соціальне підприємництво та виклики організаційного та структурного плану, що постають перед налагодженням системи роботи із донорами крові в Україні

Чим вже змогла стати платформа Donor.ua для українців і які основні виклики постають перед донорами у нашій країні, говоримо із Іриною Славінською:

Підсумки роботи платформи Donor.ua за 2016 рік

— Кажуть, що поступити в університет — це 50% успіху, а от інших 50% залежатимуть від того, як ти вчишся і чи закінчиш ти навчання успішно. Вже 2 роки як ми започаткували нашу соціальну ініціативу, а мені здається, що і місяця «навчання» не пройшло. А соціальна ініціатива з кожним днем все стає міцнішою, масштабнішою та ефективнішою — і сьогодні ми є повноцінною автоматизованою системою рекрутингу донорів крові та її компонентів на території України. Наші цифри за 2016 рік підтверджують це.

Близько 1,5 тис людей з усієї України до нас звернулись з проханням про допомогу по пошуку донорів в 2016 році (якщо бути точними — 1458 осіб). Ці звернення були зафіксовані і через систему ДонорUA та через нашу гарячу лінію. 3199 донорів в цьому році адресно здали кров на наше прохання по всій території України.

Ми провели 58 акцій як на місцевих, так і всеукраїнському рівнях, — а це близько 2900 донорів було залучено

Якщо врахувати той факт, що 1 донор рятує 3 життя, то діяльність проекту Donor.ua в 2016 році потенційно врятувала 18 297 людей. За цей час наш проект розгорнув свою діяльність в 22 містах України.

Про технологічну складову платформи

— Технологічна складність найбільше полягає в тому, що медицина в Україні, — а в нашому випадку служба крові, — є повністю не автоматизованою. Щоби почати будувати систему, нам знадобився досвід багатьох розвинених країн, таких як США, Німеччина, Польща та Ізраїль. Ми до того не мали досвіду в створенні IT-рішень, але точно знали, що саме за інноваціними технологіями не лише майбутнє, а й сьогодення.

Ірина Славінська

Технічна пітримка Donor.ua вся лежить на плечах співзасновника та технічного керівника проекту Олександра Краковецького та його команди. Щодо актуальності бази даних — є адміністратор та оператор гарячої лінії, завдання якого і полягає в тому, щоби слідкувати за змінами і вчасно їх вносити. Система на себе забирає більшість функцій, які виконуються автоматично: бачить, кому не приходять мейли із запрошенням здати кров чи її компонентів — і ми вже можемо зв’язатись з донорами та уточнити, чому склалась така ситуація. Також вона автоматично приховує неактуальну інформацію через певний період часу, якщо не вносились зміни, переносить інформацію з одного розділу в інший за потреби.

Щоденно ми вносимо зміни в систему, переписуємо алгоритми, інколи переписуємо з нуля, тому що неможливо врахувати те, чого ми вчора ще не знали. Зараз складність полягає в тому, що потрібно вчити людей працювати з новими технологіями, як медичний персонал, так і донорів. Ми створили ДонорUA.Бот — це розумний інструмент, котрий знає відповіді на всі питання про донорство, з ним просто і легко спілкуватися.

Олександр Краковецький

Три головних виклики, з якими довелося зіштовхнутися в процесі розвитку

Перший і найголовніший — криза у медицині, службі крові, безвідповідальність з боку держави та медичних установ. Ця проблема була і залишається для нас викликом №1. Система ДонорUA викрила так багато проблем, що змушена була стати альтернативою всьому, що сьогодні існує: і рекрутувати донорів, і заматись боротьбою з корупцією.

Попри складність такої боротьби, зараз ми маємо перші результати:

  • Батьки можуть не платити лікарю, можуть не шукати десь донорів — їм треба просто зайти на наш сайт і в розділі «Потрібні донори» подати заявку.
  • За 20 хвилин ми знаходимо донора —раніше цей процес займав від 2 до 4 днів.
  • Система ДонорUA прописана в дорожній карті E-Health, втілення якої автоматично означає зникнення корупції, принаймні в тих масштабах, що є зараз.

Наступний виклик — це консервативність поглядів медичної спільноти. В Україні всі, якщо і чекають змін, то від держави, і тоді, коли держава все зробить централізовано, підкріпить це все законом чи офіційними документами, лише так вони почнуть дослухатися та виконувати. До таких кадрів потрібно було шукати абсолютно інший підхід і будувати шляхи співпраці — інколи через департаменти охорони здоров’я, а інколи вистачало звичайного діалогу

Третій виклик—- це фінансування. Donor.ua — проект соціальний, надзвичайно важливий для порятунку життя і продовжуємо його фінансувати із своєї кишені, за вийнятком наших друзів, котрі допомогти в минулому році і перерахували 150 тис грн. Цих грошей достатньо на рік витрат щодо зарплатні. На розвиток проекту потрібні значно більші інвестиції в розмірі $500 тис щорічно — і ми шукаємо ці кошти. Змінили декілька партнерів, що допомагають нам в пошуку коштів, зараз почали співпрацю з маркетинговою аґенцією.

Як подолати перешкоди для донорського руху в Україні

— Донорський рух України роблять люди, і чим більше свідомих громадян України будуть донорами, тим швидше ми піднімемо його.

Що для цього потрібно:

  • пізнавальна інформація вже в школах, університетах та навчальних закладах — наукові матеріали, цікаві лекції, екскурсіїї на станцію переливання;
  • доступна та проста інформація про те, як стати донором, де і навіщо за допомогою ЗМІ;
  • люб’язне та дружнє ставлення медичного персоналу до донорів;
  • налагоджена система крові в Україні, налагоджена логістика, тестування крові.

Я почала недарма із людей, бо з них все починається. Коли людям небайдуже, вони прагнуть кращого життя, кращих умов, кращого ставлення.

Про регіональну нерівномірність

— Ми працюємо над збільшення кількості донорів на всій території України. Чим більше донорів в системі, тим краще система працює. Тому одне із перших і надважливих завдань — це збільшення бази донорів, і це завдання для кожного міста однакове. Тут працює звичайна математика. Якщо 500 людей отримає повідомення з проханням здати кров чи її компоненти, то з них 50 людей матимуть можливість здати, а 5 реально здасть.

Поради тим, хто хоче працювати у сфері соцпідприємництва

— За замовчуванням варто бути експертом в своїй сфері та відразу працювати над фандрейзингом. Мати ідею і бачення її реалізації — це одне, а от вміти її реалізувати — це зовсім інше. На реалізацію потрібне фінансування. З першого дня займайтесь пошуком фінансування.

Яким буде Donor.ua за декілька років

— Ми бачимо наш проект як національну систему рекрутинґу донорів крові, що впроваджена в кожний центр крові як основна модель. Так працює весь цивілізований світ, всі розвинені країни співпрацюють з громадськими організаціями в цьому питанні Україна, сподіваємось, не буде виключенням.

Share
Написати коментар
loading...