Реклама

Як зміниться володіння автомобілями?

Ніколас Брюссон, співзасновник і CEO BlaBlaCar, ділиться із користувачами LinkedIn своїм баченням майбутнього автомобілів
Čytaty latynkoju
Як зміниться володіння автомобілями?
  1. Головна
  2. Місто
  3. Як зміниться володіння автомобілями?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ніколас Брюссон, співзасновник і CEO BlaBlaCar, ділиться із користувачами LinkedIn своїм баченням майбутнього автомобілів

Модель володіння автомобілями практично не змінилася за 100 років. Але в міру того, як наші дороги стають більш завантаженими, природних ресурсів стає все менше, а зв’язки завдяки інтернету стають все тіснішими, настав час оптимізувати використання автомобілів.

Традиційні гравці автомобільної галузі та провідні технологічні компанії беруть участь в розробці майбутнього автомобілів. Тож популярна точка зору полягає в тому, що за кілька років лише декілька гравців будуть володіти величезними автопарками безпілотних автомобілів, доступних за запитом для приватних осіб.

«Це реалістично? Я не впевнений, що це так» — каже очільник BlaBlaCar. — «Я вважаю, що люди як і раніше будуть мати потребу в особистому автомобілі, незалежно від того, керують вони ним чи ні, для зручності і комфорту. Але також і тому, що нові моделі володіння, засновані на спільному використанні, зроблять володіння автомобілем доступним». Ось альтернативний погляд на майбутнє володіння автомобілем.

Автомобільний транспорт домінує на далеких відстанях

Ми все більше розуміємо, що володіння автомобілем має мало сенсу в міських центрах. Якщо вам потрібно дістатися з точки А в точку Б найшвидшим і найдешевшим способом, тоді громадський транспорт стане вам помічником. Він же позбавить вас витрат і клопоту щодо володіння автомобілем.

Але для мільйонів людей, які живуть за межами великих міст, або яким часто доводиться виїжджати з міста, це вже інша історія. Майже 80% поїздок на далекі відстані (100-800 км) в Європі здійснюється автівками. І це тому, що часто такий підхід доступніший та зручніший. Він дозволяє мандрівникам дістатися безпосередньо в потрібне місце.

Оскільки автомобілі стають значно розумнішими і безпілотними, зручність автомобільного транспорту буде тільки збільшуватися. Домінування автомобілів буде сильнішим для поїздок на великі відстані. У цих сегментах інтермодальні рішення, які працюють дуже добре для коротших відстаней, навряд чи будуть масштабуватись через відсутність зручності. Оскільки автомобілі стають розумнішими і зручнішими, вони залишаться сприятливим способом подорожувати на великі відстані.

Мій (безпілотний) автомобіль

Технології автономних транспортних засобів розвиваються. Але, звичайно ж, вони не з’являться на дорогах вже завтра. По-перше, їх творці повинні подолати юридичні перешкоди. По-друге, треба зробити комерційно вигідні ціни. Для того, щоб існуючий парк автомобілів був повністю замінений, потрібен час, а це означає, що автономні транспортні засоби стануть життєздатною альтернативою вашого автомобіля приблизно через 10-15 років.

За даними McKinsey, до 15% нових автомобілів можуть стати повністю автономними до 2030 року

Як зміниться володіння автівками — погляд CEO BlaBlaCar

Це, звичайно, хороша новина для всіх. Менше втраченого часу на водіння, менше аварій через помилки людини … все це має сенс. І тут керівник BlaBlaCar зауважує: «Але я не думаю, що це змінить наше бажання мати автомобіль. Навпаки. За винятком людей, які дійсно люблять кермування, у більшості людей немає власного автомобіля. І причина не в тому, що вони не хочуть кермувати. Вони володіють машиною, тому що їм потрібен конкретний автомобіль, який відповідає їхнім потребам, і тому, що вони вважають автівку розширенням свого особистого простору». Чи це спеціальне дитяче крісло, яке ви вибрали ретельно зі своєю кращою половиною, або тенісна ракетка в багажнику, автомобіль — це особистий простір, який люди люблять підлаштовувати під свої потреби і насолоджуватися ним абсолютно вільно.

Я вважаю, що майбутнє безпілотних автомобілів полягає в тому, що вони перетворять непродуктивний час кермування в розвагу або робочий час, зберігаючи при цьому вартість і зручність в порівнянні з альтернативними видами транспорту

CEO BlaBlaCar

Автомобіль як послуга

За останні роки ми стали свідками переходу від володіння до доступу до різних класів активів. Соціальний статус тепер визначається розумним доступом до речей, а не складністю володіння.

Минулого місяця BlaBlaCar оголосив про нове партнерство з провідною лізинговою компанією Європи ALD і Opel, щоб запропонувати Амбасадорам BlaBlaCar (найактивнішим користувачам) ексклюзивний доступ до пакетів «автомобіль як послуга», в тому числі — вигідніші лізингові послуги, гарантійне та сервісне обслуговування.

Крім того, компанія також вивчає ідею пропозиції додаткових благ. За кожен місяць райдшерингу користувачі отримують знижку на щомісячні лізингові послуги. «Хоча ми тільки почали, легко уявити собі найближче майбутнє, коли загальне користування автомобілем зможе повністю профінансувати оренду автомобіля,» — говорить Ніколас Брюссон.

Автомобіль майбутнього — це предмет загального користування

Швидкий перехід до безпілотних автомобілів, де нові автівки доступні як послуги, що фінансуються за рахунок спільного використання, будуть адаптовані до потреб користувачів, які тепер зможуть ефективно використовувати свій час в дорозі. Тим часом поточні витрати будуть оптимізовані за рахунок спільного використання — чи то йдеться про райдшеринг, чи про спільне використання автомобілів або навіть про спільне паркування.

Власники автопарків будуть здавати в оренду автомобілі приватним особам, які, користуючись платформами тимчасового зв’язку, будуть фінансувати їх доступ до «автомобіля-як-послуги»— і це дасть змогу скорочувати поточні витрати. Збільшення числа загальних автомобілів додасть нових потужностей, що задовольняють потреби мільйонів мандрівників, котрі шукають зручне і доступне рішення для подорожей.

Перспективи ще цікавіші, якщо автомобіль ніколи не залишається «без діла», тому що він може керувати самостійно своїм переміщенням, зауважує CEO BlaBlaCar. Підключене до мережі інтелектуальних автомобілів, таке авто може забезпечувати пропускну здатність, коли це необхідно, миттєво корегуючи коливання пасажиропотоку.

Майбутнє автомобілів багатообіцяюче. Вони стають більш пов’язаними, розумнішими, безпечнішими, екологічнішими, а в кінцевому підсумку вони можуть навіть перетворитися на простір для роботи, розваг або вільного часу. Але одне не зміниться: завжди матиме сенс скоротити їхню вартість і з урбаністичної точки зору оптимізувати їхнє використання з метою уникнення заторів. Тепер, коли ми всі об’єднані соціальними мережами і сервісами, у нас є можливості, щоби реалізувати це. Такий крок — досить революційний. І революція починається сьогодні.

Share
Написати коментар
loading...