Реклама

Як захиститися від реклами в інтернеті — пропозиція із Принстона

Набридливої реклами в інтернеті невдовзі можна буде позбутися назавжди, стверджують науковці. Нове покоління програм, які блокуватимуть оголошення, працюватиме за принципом, схожим на функціональність людського ока
Čytaty latynkoju
Як захиститися від реклами в інтернеті — пропозиція із Принстона
  1. Головна
  2. Техно
  3. Як захиститися від реклами в інтернеті — пропозиція із Принстона
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Набридливої реклами в інтернеті невдовзі можна буде позбутися назавжди, стверджують науковці. Нове покоління програм, які блокуватимуть оголошення, працюватиме за принципом, схожим на функціональність людського ока

Команда науковців з Принстонського та Стенфордського університетів повністю змінили принцип роботи програм, що блокують набридливі рекламні оголошення в інтернеті. Таким чином вони намагаються покласти кінець вічним перегонам між рекламною індустрією та розробниками додатків, які блокують рекламні оголошення. Новостворений інструмент пропонує принципово новий підхід, пише видання Motherboard.

Кожен знайомий із подібною ситуацією: фільм у YouTube триває, припустимо, годину, але через рекламу, яка з’являється на кожній десятій хвилині, розтягується на значно більшу кількість часу. І перемкнути не завжди можна. Або ми заходимо на сайт почитати статтю, — а текст закривається велетенською рекламою нового солодкого напою, йогурту чи авто. Щоби не бачити ці набридливі ролики можна завантажити собі так званий Ad Blocker — програму, яка блокуватиме спливаючі вікна. Однак рекламна індустрія безумовно не задоволена таким станом справ і вигадує програми у відповідь, які протидіють цим блокувальникам — і вивільняють дорогу до ока потенційного покупця. У відповідь інша сторони розробляє ще складніші коди. Процес починається спочатку і постійно повторюється.

Нині ж група науковців заявляє, що хоче покласти край цим вічним перегонам. Вони стверджують, що знайшли чарівний рецепт, який раз і назавжди дозволить розпрощатися з рекламними оголошеннями в інтернеті.

Декілька підходів «зіграли на руку» розробникам програми Арвінду Нараяну, Діллону Рейсману, Джонатану Маєру та Гранту Сторі. Вони розглядають «війну» між рекламною індустрією та блокувальниками передусім у тому ж контексті, що й боротьбу з вірусами, стверджуючи, що потрібно бути скрізь напоготові. Цікаво те, що команда програмістів зрозуміла, наскільки певні юридичні норми полегшують роботу з блокування реклами у порівнянні з боротьбою з вірусами.

Як це працюватиме?

Класичні блокувальники реклами на кшталт Adblock Plus чи uBlock Origin працюють так:

  • вони ідентифікують коди, який використовують для поширення стандартної реклами.
  • Базу даних з колекцією відповідних кодів можна знайти у відкритому доступі в інтернеті. Це означає, що рекламники можуть банально змінити традиційний код і обійти таким чином захисний механізм.
  • Також труднощі виникають в ідентифікації «прихованої реклами», коли пост насправді маркований, але виглядає дуже схожим на звичайну статтю.

Тепер нове покоління блокувальників працюватиме принципово інакше. Для них коди не відіграватимуть жодної ролі. Натомість вони використовують оптичні інструменти ідентифікації контенту, щоб знайти ключові слова на кшталт «на правах реклами» чи інші подібні маркери.

Чому це спрацює?

У США, наприклад, Федеральна комісія з торгівлі вимагає, щоби рекламні оголошення були чітко позначені. Таким чином у них вбудували орієнтир для користувачів, який тепер став у нагоді й для програм з блокування. За допомогою комп’ютерного візуального аналізу додаток може ідентифікувати рекламне оголошення так само, як і людське око.

Оскільки існують юридичні норми, які змушують маркувати рекламу, розробники вірять, що знайшли спосіб покласти край перегонам між рекламою та блокувальниками:

На відміну від ситуації з комп'ютерними вірусами, поведінка видавців/рекламників і блокувальників реклами вже зараз регулюється. Так буде і у майбутньому

розробники із Принстону

Сприятливі юридичні обставини та існування браузерів, які налаштовані на інсталяцію розширень для блокування реклами – два ключових фактори, які у цьому випадкові «грають на руку» користувачам (а не рекламникам — прим. ред.).

Потрібно врахувати етичний аспект

Питання блокування рекламних оголошень не таке вже й просте — особливо для журналістів, чия зарплата часто залежить від комерційного успіху видання. Крім того, існує побоювання, що поширення блокувальників реклами негативно вплине на швидкість роботи браузерів. У нещодавньому дослідженні науковці виявили, що програми, які допомагають не бачити рекламу, сповільнюють роботу сайтів в середньому на 44%.

Share
Написати коментар
loading...