Реклама

Монстр автоматизації: Що робити, аби робот не забрав роботу

Водіїв замінять безпілотні авто, поштарів — дрони. Такі уявлення багатьох кидають в холодний піт. Але не така вже й страшна автоматизація, якщо належним чином до неї підготуватися.
Čytaty latynkoju
Монстр автоматизації: Що робити, аби робот не забрав роботу
  1. Головна
  2. Техно
  3. Монстр автоматизації: Що робити, аби робот не забрав роботу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Водіїв замінять безпілотні авто, поштарів — дрони. Такі уявлення багатьох кидають в холодний піт. Але не така вже й страшна автоматизація, якщо належним чином до неї підготуватися.

Досвідчені фахівці різних сфер тремтять за своє робоче місце, коли їх лякають розповідями про роботів, які от-от зможуть виконувати їхню працю набагато краще. Молодь дедалі активніше шукає своє професійне покликання і намагається вгадати, яка ж діяльність матиме найбільший попит за кілька років. Тим часом деякі експерти наголошують: найважливішим навиком майбутнього стане гнучкість, уміння швидко адаптуватися до нових умов на ринку праці й набувати нові навички.

Дискусія про те, як вплине автоматизація і технологічна революція на ринок праці активно розгортається з 2013 року — від моменту публікації дослідження Оксфордського університету про майбутнє працевлаштування. Науковці дійшли до висновку, що велика кількість професій, передусім у сфері обслуговування та виробництві, може бути замінена роботами. Кому потрібні поштарі, якщо їх обов’язки можуть виконати дрони? Або водії, яких замінять безпілотні авто?

Як не втратити роботу

Ця тема безумовно сколихнула й зацікавила представників багатьох держав та міжнародних організацій. В ООН, приміром, звернули увагу на те, що автоматизація і комп’ютеризація забере робочі місця у тих, хто займається «конвеєрною» роботою. За висновками міжнародної організації, найбільше цей процес вплине на країни, що розвиваються, оскільки в них розташоване виробництво багатьох великих корпорацій Західного світу. У США, Британії й інших країнах також не оминули увагою цю тенденцію. Аналітики міркують про загрози автоматизації, про те, які ж професії постраждають найбільше і як позитивно вплинути на цю ситуацію. Уявлення про загрозу і наслідки різняться. Але аналітиків часто об’єднує одна спільна думка – вони визнають, що у майбутньому зросте важливість освіти та уміння професіоналів адаптуватися до нових реалій ринку праці. У США вважають, що потрібно поплікуватися про те, аби автоматизація не виштовхнула кваліфікованих спеціалістів з ринку праці. Ось про що йдеться у звіті Білого Дому, на який посилається Forbes:

Наша мета передусім полягає у тому, аби розвивати навички, навчати новому, допомагати у пошуку роботи та забезпечити існування державних структур, які допоможуть людям зорієнтуватися і знайти роботу

Отже, виходить, найоптимальніший спосіб боротьби з безробіттям у майбутньому – готовність вчитися. Власне, впродовж історії ніколи не було інакше: нововведення чи наукові відкриття часто змінювали стиль роботи та будні працівників. Нині, з великою ймовірністю автоматизація не зруйнує робочі, а сворить нові. Департамент з питань праці США, приміром, кілька років тому передбачив, що 65% нинішніх школярів обійматимуть посади, які нині ще навіть не існують, передає Forbes.

Перспективні професії

Мільярдер та інвестор Марк Кьюбан погоджується з думкою, що у майбутньому стрімкий розвиток технологій суттєво вплине на ринок праці. На його думку, найближчим часом суспільство очікують трансформації такого масштабу, якої людство не бачило останні 30 років. В інтерв’ю Bloomberg він зазначив, що аналітики й програмісти вже не зможуть зрівнятися з роботами й алгоритмами, оскільки останні просто-напросто зможуть швидше і якісніше опрацювати більші обсяги інформації у рекордні терміни:

Я вважаю, що через 10 років попит на спеціалістів з гуманітарних спеціальностей буде більшим, ніж попит на програмістів чи навіть інженерів

У майбутньому потрібні будуть люди, які вміють творчо і критично осмислити матеріал, а не за правилами, які можна чітко прописати. Такими навичками, на думку Кьюбана, володіють філологи та філософи.

Економіст і автор книги «Average is over: Powering America beyond the Age of the Great Stagnation» Тайлер Ковен також звертає увагу не те, що нам потрібно переосмислити спосіб, у який ми міркуємо про роботу і кар’єру. Особливо це має значення у час серйозних технологічних змін. Він радить не намагатися замінити технологію, а навчитися працювати з нею. На його думку, потрібно інтегрувати знання технології з глибокими фаховими знаннями у певній сфері. Варто це уявляти собі приблизно таким чином: цінуватиметься, приміром, лікар, який зуміє правильно проаналізувати складний діагноз, виданий за допомогою комп’ютера чи продавець, який знає, як проаналізувати великий масив даних про покупців.

Share
Написати коментар
loading...