Реклама

Компанії у сфері IT стали дорожчим ресурсом, ніж нафта

У пятірці лідерів — Alphabet, Amazon, Apple, Facebook і Microsoft. Прибутки цих компаній стрімко зростають: у першій чверті 2017-го вони отримали понад $25 млрд чистого прибутку
Čytaty latynkoju
Компанії у сфері IT стали дорожчим ресурсом, ніж нафта
  1. Головна
  2. Новини
  3. Компанії у сфері IT стали дорожчим ресурсом, ніж нафта
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У пятірці лідерів — Alphabet, Amazon, Apple, Facebook і Microsoft. Прибутки цих компаній стрімко зростають: у першій чверті 2017-го вони отримали понад $25 млрд чистого прибутку

Нафта перестала бути найціннішим ресурсом у світі. Натомість найдорожчими компаніями в світі стали Alphabet, Amazon, Apple, Facebook і Microsoft.

«Нафта» електронної ери

Нові електронні індустрії швидко розвиваються і змушують антимонопольних регуляторів вступити в гру. Якщо століття тому одним з найдорожчих ресурсів була нафта, то тепер доходи стрімко ростуть від функціонування інтернет-компаній.

Серед ТОП-5 бізнесів світу — Alphabet, Amazon, Apple, Facebook і Microsoft. Прибутки цих компаній стрімко зростають: у першій чверті 2017-го вони отримали понад $25 млрд виручки. На Amazon витрачається кожен другий долар інтернет-покупок в США, а Google і Facebook отримують майже всі гроші за онлайн-рекламу в Америці. Таке домінування спричинило заклики розбити корпорації на менші фірми, як це зробили зі Standard Oil на початку XX століття.

Загрози інформаційної економіки

Видання «The Economist» зазначає: є серйозне занепокоєння таким станом сучасного ринку, оскільки інтернет-компанії контролюють величезну кількість персональних даних. Спроба розділити компанії на менші навряд чи спрацює, тому що одна з них одразу ж займе домінуючу позицію. На думку редакції видання, найбільше сенсу мають 2 підходи, перший: антимонопольним органам варто брати до уваги обсяг даних, що збираються компаніями-лідерами, щоб оцінити вплив домовленостей. Також важливу роль відіграє ціна. Наприклад, Facebook готовий був досить багато заплатити за WhatsApp, який в принципі не мав доходів, тому це може стати тривожним індикатором порушення ринкового балансу.

Другий підхід передбачає відкритість інформації про онлайн-послуги та одержання даних. Компанії варто змусити розкрити дані про те, що вони знають про користувачів і як багато грошей на цьому заробляють.

Share
Написати коментар
loading...