Реклама

Визначене найважливіше слово 2017 року

Світове англійське слово 2017 року – truth («правда»). Які ще слова потрапили у список важливих за версією Global Language Monitor і як змінюється динаміка вживання слів у медіа?
Čytaty latynkoju
Визначене найважливіше слово 2017 року
  1. Головна
  2. Новини
  3. Визначене найважливіше слово 2017 року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Світове англійське слово 2017 року – truth («правда»). Які ще слова потрапили у список важливих за версією Global Language Monitor і як змінюється динаміка вживання слів у медіа?

The Global Language Monitor (GLM) оголосила «правду» (англ. truth) словом 2017 року. GLM також назвала Світовим англійським словом 2016 року не слово, а фотографію: світлину 5-річного Омрана Дакнееша, що сидить у «швидкій», очікуючи на надання медичної допомоги після бомбування сирійського міста Алеппо — це зображення облетіло усі світові ЗМІ.

ТОП-10 слів 2017 року і чому їх обрали

Окрім «правди», до списку найважливіших слів у ЗМІ цьогоріч Glonal Language Monitor також включив такі слова та терміни:

  • Truth – правда: «давайте дивитися правді у вічі». Йдеться про правду або її відсутність.
  • Narrative – наратив (оповідь): наративи заміщають факти у політиці.
  • #Resist – протистояти: від лат. resistere – займати позицію.
  • Brexit – Брекзит: неологізм від англ. British Exit, що позначає процес виходу Великобританії з Європейського Союзу.
  • Bigly – великий: значного розміру, числа, кількості, ступеня або масштабу.
  • Nuclear Option– крайні заходи (фразеологізм): у Сенаті США, наприклад, таким терміном називають дозвіл підтвердження різних політичних призначенців простою більшістю голосів.
  • Nuclear Option (NK) – ядерний вибір: застосування ядерної зброї з будь-якої сторони у нинішньому протистоянні Північної Кореї.
  • MOAB – «мати усіх бомб»: зброя під назвою GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast, що була створена США у 2003 році і вперше випробувана на практиці у 2017-му.
  • Dumpster Fire – «підпал смітника» (дослівно), цілковита катастрофа (фразеологізм): фраза найкраще відображає суспільний дискурс та завдання року.
  • Latinx – «латинос»: неологізм, що означає людину будь-якої статі, яка родом із Латинської Америки, але проживає у США.

Як цей рейтинг слів відображає суспільні настрої

«Протягом останніх 18 місяців, світ мови у промислово розвинених країнах Західного світу відображав сум’яття, яке запанувало у чималій кількості держав та суспільних систем упродовж 2016 року. Частково цей стан панує і в 2017-му — проте не варто вважати, що світ цілком занурився у безлад,» — наголошує Пол Пеєк, президент і головний аналітик The Global Language Monitor.

На графіках від GLM наведено частоту цитування низки слів, що стали найбільш популярними у медіа та соцмережах протягом 2016 року — а також порівняння із найпопулярнішими словами між 1940 роком та теперішнім часом:

«Правда» перемагає все негативне

А ось порівняння вживаності слів «правда» і «брехня» за період між 1940 та 2000 роками:

Цікаво, що 2009 GLM назвала «Twitter» словом року не тільки як феномен соціальних медіа, але в якості потенційної інформаційної зброї — слушність цієї оцінки згодом підтвердилася під час так званої «Арабської весни» та кампанії Дональда Трампа.

Share
Написати коментар
loading...