Реклама

Як троє дівчат вчать українців читати по-новому

Каріна Реп’ях, Анна Цяцько та Юлія Ніколаєва люблять книги і гарне вино (або какао — залежить від настрою). Віднедавна вони вирішили, що любов’ю слід ділитися — так і з’явився коробковий щомісячний сервіс під назвою Bookowina. Із нашою редакцією дівчата говорять про перші результати роботи свого стартапу
Čytaty latynkoju
Як троє дівчат вчать українців читати по-новому
  1. Головна
  2. Креатив
  3. Як троє дівчат вчать українців читати по-новому
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Каріна Реп’ях, Анна Цяцько та Юлія Ніколаєва люблять книги і гарне вино (або какао — залежить від настрою). Віднедавна вони вирішили, що любов’ю слід ділитися — так і з’явився коробковий щомісячний сервіс під назвою Bookowina. Із нашою редакцією дівчата говорять про перші результати роботи свого стартапу

Ніхто із них не із Буковини (попри співзвучність назви стартапу) — але книги (books) та вино (wine) видалися цікавим поєднанням не лише для трьох мешканок Києва, аби назвати так свій стартап, але й для невеличкої армії їхніх прихильників та прихильниць. Самі дівчата переконують: це лише початок, адже читати гарні книги за келихом чи філіжанкою люблять усі (просто не всі у цьому зізнаються).

—Минув місяць від вашого старту — які перші підсумки та висновки? Що вдалося, не вдалося — а може, і перевершило ваші очікування?

Якщо бути точними, минули вже майже три місяці від офіційного запуску проекту. Перший висновок: офісна робота – ніщо у порівнянні із пакуванням 🙂

Досвід спілкування з українськими видавництвами був досить різним. Одні одразу зацікавилися, а декому доводилося і писати, і дзвонити по декілька разів, щоб отримати прайс. Це трохи здивувало, зважаючи на те, що видавничий бізнес поки не аж такий прибутковий в Україні. Але зараз ми у захваті від видавництв, з якими співпрацюємо.

Найбільше відкриття – аудиторія нашого сервісу. Ми у певній мірі не очікували, що одразу знайдемо стільки однодумців. Наша концепція багатьом прийшла до душі. Крім того, ми трохи ризикували, обираючи не те, що в тренді. А хороші книжки з якісним оформленням та перекладами, більшість з яких, скоріше за все, не привабили б наших клієнтів у книгарні. І люди дійсно оцінили наш вибір, про що свідчать відгуки, які ми постійно отримуємо. Мабуть, це головне, від чого ми отримуємо задоволення. Це надихає і спонукає рухатися далі, розвивати проект.

—Яке з українських міст опинилося серед найактивніших замовників Bookowina?

Лідери серед замовлень – Київ і Львів, що не було для нас сюрпризом. У нас є замовлення з усіх міст-мільйонників та більшості обласних центрів. Кожного місяця до нашої карти замовлень додається нове місто, наприклад, квітневу коробку відкрив для себе Маріуполь.

—Чи використовуєте ви якісь технологічні рішення або сервіси для автоматизації своєї роботи? Як загалом виглядають обробка замовлень, доставка та відслідковування у Bookowina?

Наразі працюємо у напівручному режимі. Але працюємо над повноційним сайтом, підкрутимо CRM-систему для збору та роботи з даними про клієнтів. Обробляємо замовлення, обираємо книги та пакуємо теж самі. Відправляємо «Новою Поштою», а для відслідковування відправлень користуємося їхнім додатком.

—Чи не боїтеся того, що повторите долю інших українських коробкових сервісів, старт котрих теж був гучним і вдалим — а потім декому навіть довелося змінити концепцію чи цільову аудиторію?

Щомісяця ми «очікуємо» на спад активності, але поки виходить навпаки. Наша цільова аудиторія не перестає дивувати: вони багато читають, думаючі та активна. Кількість повторних замовлень дивує нас самих. До того ж, зараз усе частіше передплачують сервіс одразу на 3 місяці. Але ми розуміємо, що у якийсь момент інтерес може почати згасати, тож думаємо над вдосконаленнями сервісу. Плануємо дивувати та залучати нову аудиторіями спеціальними та тематичними коробочками.

—Вважається, що цільова аудиторія подібних сервісів в Україні — це жінки. Ваша практика це спростовує чи підтверджує?

Так, це правда, більшість наших клієнтів — жінки. Але чоловіки теж замовляють. Щомісяця відсоток таких замовлень росте, і ми цим пишаємося.

—Три ключових уроки, які ви винесли із запуску та першого місяця роботи

Українські видавництва — прекрасні! Люди читають такі різні і, водночас, такі однакові книги. Пакувальний столик — найнеобхідніша у господарстві річ. Бонус: мало мотузки не буває 😉

—У вас оригінальний і доволі інтелектуальний підхід до SMM. Хто ваша «SMM-чаклунка» і як виникла зокрема ідея із «коробками письменників»?

Приємно чути, ми стараємося 🙂 У кожного з нас є своя рубрика. Пости про уявні коробочки Bookowinа, які би збирали відомі письменники, пише Аня. Власне, ідея «лежала» на поверхні. Юля щопонеділка веде рубрику «Короткі літформи», а також готує підбірки з рекомендацією книжок від команди. Але більшість постів робить Каріна, професійна SMMниця, зокрема її рубрика — #виннийчетвер.

Ми від початку підійшли до соціальних мереж, як до періодичного видання: у нас є регулярні рубрики, новини, актуальні теми та віральний контент

команда Bookowina

Намагаємося використовувати різні інфоприводи та нестандартно обігрувати їх. Наприклад, на день народження Тараса Шевченка зробили серію картинок про те, які SMS-ки міг би писати письменник, якби жив у наш час. Використовуємо теми, що не пов’язані напряму з літературою. Так було з хештегом #мененевзяли: пригадали успішних письменників, яким багато разів відмовляли, поки вони нарешті не стали популярними.

—За вашими спостереженнями, який контент у соцмережі найактивніше «лайкають»? Чи складно постійно залишатися актуальним і втрапляти у поле зору цільової аудиторії?

У нас дуже популярні регулярні рубрики, а також списки. Як каже Марк Цукерберг: контент має бути евристичним або розважальним. За цим принципом і формуємо наповнення сторінок у соцмережах. Тема книжок та вина – невичерпна, тому складнощі з контентом не скоро відчуємо.

—Чи не здається вам, що склалася певного роду «мода на книжки», навіть без потреби їхнього прочитання чи глибокого розбору? Як подолати прірву між «інстаграм-читанням» та справжнім читанням?

Дійсно, проблема «Instagram-читання» існує. Але віримо, що навіть люди, які купують книжки виключно для гарної картинки, врешті-решт, почнуть читати. Адже книжка, що стоїть на полиці, так і манить, щоб її взяли до рук. До речі, ми свідомо не робимо наші коробочки аж занадто instagrammable. У наших коробках немає додаткових милих дрібниць, які перетягують на себе увагу від книг. Боротися з «інстаграм-читанням» ми не можемо, але передплатники Bookowina доводять, що є багато людей, які читають. І це прекрасно!

Ми думаємо над тим, як додатково заохотити наших передплатників не тільки робити гарні фото, але й читати наші книжки. До речі, щомісяця отримуємо кілька рецензій на книжечки з коробочок від замовників.

—Ваші поради читачам Na chasi

Експериментуйте з літературою, не заганяйте себе у рамки одного жанру і не зважайте тільки на обкладинку. Дозвольте собі дивуватися.

Перетворіть читання з процесу на ритуал. Влаштуйте вдома «місце для читання» — зручне, затишне, лише ваше та проводіть у ньому хоча б годину на день.

Читайте з олівцем, помічайте цікаві стилістичні або сюжетні особливості у книзі. Або заведіть хештег та діліться цитатами, що найбільше вразили чи зацікавили, у соцмережах.

І спробуйте читати декілька книжок одночасно. Це тренує пам’ять.

Share
Написати коментар
loading...