Реклама

5 фактів про Всесвітній день свободи друку

Робота в ЗМІ — це ще й фахові свята. Головні цифри та факти, які варто знати про Всесвітній десь свободи друку (навіть якщо ваше ЗМІ — не друковане)
Čytaty latynkoju
5 фактів про Всесвітній день свободи друку
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 5 фактів про Всесвітній день свободи друку
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Робота в ЗМІ — це ще й фахові свята. Головні цифри та факти, які варто знати про Всесвітній десь свободи друку (навіть якщо ваше ЗМІ — не друковане)

3 травня світ відзначає Всесвітній день свободи друку — на часі розібратися, чому цей день важливий.

Як давно існує цей день

З 1993 року за рішенням Генеральної Асамблеї ООН 3 травня відзначається Всесвітній день свободи друку. Це рішення було прийнято під впливом ЮНЕСКО. Саме тоді цей підрозділ ООН активно зайнявся обстоюванням інтересів незалежної та  вільної преси. Наявність автономних ЗМІ сприяє демократичному розвитку держави та формуванню думаючих активних громадян — а оскільки ООН виступає за демократичні права та свободи, то і поява відповідної дати є логічним кроком.

Де відзначається ця дата

Цей день відзначають усі країни, представлені в ЮНЕСКО. Будучи членом ЮНЕСКО, уряди держав влаштовують відповідні заходи — і згадують принагідно про свободу преси. Станом на 2017 рік таких країн — 195. Всі вони так чи інакше покладаються на принципи, які проголошуються до Дня свободи друку — їх сформульовано в тексті Віндхукской декларації. Цей документ має забезпечувати на міжнародному рівні дотримання прав незалежної преси.

Україна і свобода преси

В Україні досі залишаються відкритими низка питань щодо розбудови ЗМІ — насамперед, це роздержавлення комунальної та державної преси, а також формування системи суспільних ЗМІ. Наявність тимчасових труднощів не зупиняє онлайн-ентузіастів, журналістів та представників офлайн-ЗМІ випускати якісний продукт.

У переддень Дня свободи друку міжнародна організація «Комітет захисту журналістів» аналізує ситуацію із взаємодією преси та влади. Результати цього моніторингу згодом направляють главам держав у формі листів із описом проблем журналістів — і закликають звернути увагу на ці проблеми.

Які заходи проводяться до Дня свободи друку

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» на основі моніторингу ситуації більш ніж у 100 державах світу щорічно складає список тих, хто перешкоджає роботі ЗМІ. Головним міжнародним заходом в цей день є вручення Всесвітньої премії ЮНЕСКО за внесок у справу вільної преси ім. Гільєрмо Кано. Премія заснована на честь загиблого колумбійського журналіста. Її розмір складає $25 тис.

ООН про день свободи друку

Сьогодні у своєму зверненні Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав припинити «гоніння на журналістів». Він підкреслив, що свобода друку — запорука миру і справедливості. Гутерріш зазначив, що журналісти часто ризикують своїм життям, щоб донести правду, дати слово найзнедоленішим людям в небезпечних місцях:

Необхідно, щоб лідери захищали свободу ЗМІ. Без цього нам не покінчити із засиллям дезінформації. Але також необхідно, щоб за право на правду виступав кожен з нас

 

Share
Написати коментар
loading...