Реклама

7 фактів про найбільший плавучий фонтан Європи

Він з’явився на туристичній карті України 2011 року — і відтоді став одним із знакових об’єктів не лише Вінниці, але й усієї країни. Що варто знати про фонтан «Рошен»?
Čytaty latynkoju
7 фактів про найбільший плавучий фонтан Європи
  1. Головна
  2. Місто
  3. 7 фактів про найбільший плавучий фонтан Європи
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Він з’явився на туристичній карті України 2011 року — і відтоді став одним із знакових об’єктів не лише Вінниці, але й усієї країни. Що варто знати про фонтан «Рошен»?

У Вінниці знаходиться найбільший в Україні та у Європі плавучий фонтан, але чи лише розмір робить його таким унікальним та відомим? Ми спробували розібратись у цьому.

Фонтан знаходиться у руслі річки Південний Буг біля острова Кемпа. Він — частина проекту з реконструкції набережної поблизу фабрики Roshen.

Технологія

Унікальність цієї споруди — в особливій, так званій «зимуючій технології», яка дозволяє опустити конструкцію під лід. Для втілення проекту в життя набережну було реконструйовано — а із річища Південного Бугу дістали 28 тис м³ ґрунту.

Інженером-розробником Фонтану «Roshen» став Ральф Доу, директор Emotion Media Factory GmbH. Ця компанія понад 30 років працює на світовому ринку — створює унікальні конструкції та складні лазерні шоу. Для роботи фонтану використовують лазерний проектор. Роль екрану відіграє суміш води та повітря, що розподілена по всій довжині фонтану. Це і  дозволяє демонструвати на поверхні фонтану відеозаписи у форматі 3D.

Бюджет

Загальна вартість проекту — 37 млн грн. Фонтан Roshen був збудований за кошти благодійного фонду Петра Порошенка.

Фонтан зареєстровано як судно

Для створення такого плавучого об’єкта враховувались  існуючі стандарти суднобудування. За класифікатором Реєстру судноплавства України цей об’єкт фігурує як стоянкове судно для зони плавання В3 і має навіть власний реєстраційний номер. Головний проектувальник плавучої платформи фонтану та розробник унікальної «зимуючої технології» — суднобудівельна компанія «АВВ-дизайн» із Києва.

Як працює світломузичний фонтан

Фонтан має баласт та насосну систему. Баласт дозволяє платформі спливати для технічного огляду насосів. Насосна система складається з 67 насосів датської фірми «Грундфос», потужністю від 3 до 55 кВт кожен — вони забезпечують викид води та фонтанні ефекти. Ще 30 насосів обслуговують цистерни баласту — з їхньою допомогою цей об’єкт занурюється та зринає.

Фонтан використовує воду «живої» ріки. Насосну систему спроектовано відповідно до екстремально високих вимог до надійності. Всі насоси складаються із нержавіючої сталі, а важливі елементи продубльовані.

Скільки елементів входять до конструкції

Фонтан Roshen має 4 системи UFO з електроприводом, на кожну з яких змонтовано по 40 форсунок та 11 невеличких фонтанчиків, що обертаються навколо власної вісі. Плавність руху створюється перетворювачами частоти Hitachi. В основу роботи покладено науковий підхід: проектування силової мережі фонтану виконали у Вінницькому проектному інституті.

Розміри та інші параметри

Споруда має довжину 97 м, ширину 10 м; а висота центрального струменя сягає 63 м.

Розліт води по фронту — 140 м. Потужність водяних насосів — 780 кВт. Світло з-під поверхні води подають 560 ліхтарів. Все це базується на платформі, що плаває, завдовжки 93,8 м, завширшки 7,5 м із осадкою у 1,36 м. Загальна тоннажність конструкції — близько 170 т.

Музика на додачу до води

Фонтан не лише вражаюче виглядає завдяки відеошоу та роботі численних агрегатів — під час деяких денних та вечірніх шоу використовується музика. Спеціально створені добірки та тематичні аудіовізуальні шоу існують тут від моменту запуску у 2011 році. Програму постійно розширювали та доповнювали аж до 2015 року. Вінницький фонтан вміє «грати» і «Сорокову симфонію» Моцарта, і «Пори року» Вівальді, і навіть композиції Enya та добірки фольклорної музики. Новий сезон роботи розпочався 29 квітня 2017 року — розклад денних та вечірніх шоу можна дізнатися на сайті туристичного об’єкту.

Share
Написати коментар
loading...