Реклама

Історія «Пласту» з’явилася у вигляді Facebook-сторінки

105 років всеукраїнської скаутської організації представили у вигляді 50 постів про ключові віхи в історії Пласту
Čytaty latynkoju
Історія «Пласту» з’явилася у вигляді Facebook-сторінки
  1. Головна
  2. Новини
  3. Історія «Пласту» з’явилася у вигляді Facebook-сторінки
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
105 років всеукраїнської скаутської організації представили у вигляді 50 постів про ключові віхи в історії Пласту

105 років історії Пласту втілили у форматі півсотні дописів для Facebook і розмістили на окремому сайті. Тут можна знайти пости Бейдена-Павела й коментарі Тисовського, записи про часи визвольних змагань XX століття, Пласт у всіх куточках світу та його повернення в Україну.

Як це виглядає

Дописи в стилістиці сучасних користувачів найпопулярнішої світової соцмережі розкривають основні віхи розвитку скаутського руху в Україні. Тут можна простежити становлення Пласту спочатку як крайової, а згодом — всеукраїнської організації. Висвітлено також появу осередків за кордоном, містять згадки ключових постатей, які заснували та розвивали пластунство.

Що таке Пласт?

«Пласт» — це національна скаутська організація України, мета якої сприяти всебічному патріотичному самовихованню української молоді. Дата заснування «Пласту» — осінь 1911 року. Перша пластова присяга відбулася 12 квітня 1912 року, попри те, що насправді пластові гуртки створено незалежно один від одного Іваном Чмолою, Олександром Тисовським та Петром Франком. Згодом оформився Організаційний пластовий комітет у 1913 році, який об’єднав розрізнені пластові гуртки в масштабну крайову організацію.

Пластуни відзначилися тим, що брали активну участь у розбудові та захисті своєї держави, були активними учасниками визвольного руху та війн за незалежність УНР та ЗУНР. Нині «Пласт» — найбільша та найстаріша українська скаутська організація, котра діє у багатьох країнах світу та об’єднує пластунів України й української діаспори. В Україні кількість пластунів перевищує 6 тис осіб на теренах усіх без винятку регіонів.

Share
Написати коментар
loading...