Реклама

Чеські вчені зуміли повторити штучне генерування основ життя

Результати експерименту свідчать: зародження життя відбулося на основі неорганічних речовин та сполук
Čytaty latynkoju
Чеські вчені зуміли повторити штучне генерування основ життя
  1. Головна
  2. Новини
  3. Чеські вчені зуміли повторити штучне генерування основ життя
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Результати експерименту свідчать: зародження життя відбулося на основі неорганічних речовин та сполук

Нещодавнє дослідження та низка експериментів чеських учених підтвердили результати експеримента Міллера — Юрі 1953 року, згідно із яким є усі підстави вважати, що життя на Землі виникло із неорганічних речовин.

Що це за експеримент і чому він важливий

В лабораторних умовах ще 1953 року було симульовану активне середовище із низкою неорганічних речовин та атмосферними факторами впливу. Внаслідок цього дослідження було виявлено, що в піддослідному розчину утворюються сполуки, серед яких — формамід; це — похідна мурашиної кислоти, що містить амідну групу. На основі формаміду може виникати гуанін. Він представляє собою азотисту основу зі складу нуклеотидів ДНК і РНК — ключових елементів органічного життя та спадковості на Землі. Крім того, в ході експерименту виявлено було окремо гуанін, а також урацил, цитозин, аденін, сечовину і амінокислоту гліцин.

Як чеські науковці видозмінили експеримент Міллера-Юрі

Дослідники зуміли вдосконалити експериментальну систему, яка дозволяла працювати із середовищем, що генерувало 22 різні амінокислоти. Система на основі низки скляних колб заповнювалася сумішшю метану, аміаку, водню і окису вуглецю. Потім туди додавали водяну пару й імітували блискавку за допомогою електричних розрядів. Чехи використали для цього лазери — вони симулювали появу плазми внаслідок зіткнення поверхні із передумовами для життя із астероїдами.

Які наслідки це може мати для фундаментальних досліджень

Повторне підвердження за майже півстоліття результатів експерименту свідчить про те, що є достовірною гіпотеза так званого РНК-світу — про те, що неорганічні сполуки, котрі існували до появи органічних форм життя, були здатні копіюватися, розмножуватися та видозмінюватися у окремих ланцюгах, і саме із таких сполук постали перші клітини, що лягли в основу органічних форм.

Share
Написати коментар
loading...