Реклама

NewsCar — що відомо про сервіс доставки новин через Uber

Невдовзі, зареєструвавшись водієм сервісу Uber, можна буде розраховувати й на роботу журналіста. Новий стартап планує дозволити редакціям замовляти матеріали у водіїв авто. Як це працюватиме і які з цим пов'язані ризики?  
Čytaty latynkoju
NewsCar — що відомо про сервіс доставки новин через Uber
  1. Головна
  2. Креатив
  3. NewsCar — що відомо про сервіс доставки новин через Uber
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Невдовзі, зареєструвавшись водієм сервісу Uber, можна буде розраховувати й на роботу журналіста. Новий стартап планує дозволити редакціям замовляти матеріали у водіїв авто. Як це працюватиме і які з цим пов'язані ризики?  

Австралійський стартап NewsCar має на меті використати мережу водіїв Uber для того, щоб отримувати фото та відеоматеріали до гарячих новин з місця подій у найкоротші терміни. Таким чином, за лічені секунди будь-який ньюзрум світу зможе зв’язатися з «репортером за кермом» і отримати інформацію з перших рук. Поки що триває тестування додатку. Запуск запланований на кінець квітня у США, Австралії та Великобританії. Давайте розберемося, чи має перспективу така ідея.

Журналіст і водій

Сервіс таксі Uber за час свого існування зібрав мережу водіїв у багатьох країнах світу. Uber, як відомо, це — мобільний додаток, який поєднує тих, хто хоче добратися у певну точку з тими, хто готовий їх туди відвезти. Замовник замовляє машину з водієм, відслідковує її траєкторію переміщення і в кінці сплачує поїздку банківською картою. Сервіс додатково відраховує комісію за надання послуги.

Як працюватиме сервіс News Car? Припустимо, відбулася пожежа, землетрус чи аварія в околиці міста. Додаток миттєво дозволить редакції побачити, які водії розташовані біля місця події i надіслати їм замовлення на матеріал. Опісля працівник за допомогою цієї ж програми зможе зробити фото з місця подій, або й ввімкнути трансляцію наживо. Послуга оплачуватиметься безпосередньо через сам додаток. Очікується, що непрофесійний «оператор» зможе заробити близько 200 австралійських доларів ($150) за 2 години роботи. Редакції сплачуватимуть близько 300 австралійських доларів (227,46 доларів США).

Чому ця ідея цікава

Отже, австралійський стартап вирішив використати існуючі дані мережі Uber для дещо неординарної мети: запропонувати їм роботу у світових ньюзрумах. Водіїв Uber можна знайти скрізь. У кожного з них в кишені, безумовно, є смартфон, а відповідно весь арсенал журналістської техніки: фотоапарат, камера, диктофон тощо. Тож цей стартап хоче попіклуватися про те, аби такий потенціал не пропадав дарма, а редакції мали шанс отримувати ексклюзив якнайшвидше. Тим паче, водій, який знаходиться неподалік від місця подій, зможе надати цей матеріал безумовно швидше, ніж редакційний кореспондент.

Проект заснував колишній австралійський журналіст і піарщик Адам Волтерс, який має понад 30 років досвіду роботи в медіа. Він відзначає, що в першу чергу, мережа водіїв допоможе швидко повідомляти про новини на регіональному рівні. «Багато історій починаються з картинки, а водії розташовані скрізь, вони технічно грамотні, мобільні, їх дислокацію легко ідентифікувати за допомогою GPS-систем», – зазначив він у коментарі Mashable.

Ідеально для того, щоб швидко передавати інформацію з місця подій, коли ньюзрум терміново хоче її отримати

Спершу додаток зосереджуватиме увагу здебільшого на роботі з фотоматеріалами, але в планах є вже й розробка NewCar Pro, який має на меті так само використовувати мережу для передачі перших відеорепортажів з місця подій.

Безпека

Журналіст, коли виїжджає на місце подій, як правило, робить це не вперше і знає, як себе поводити. Він розуміє, як виконати свою роботу так, щоб не заважати поліції і не здатися надто надокучливим постраждалим, якщо такі є. Звісно, медійники нерідко порушують ці стандарти у погоні за ексклюзивним кадром. Однак, якщо це трапляється навіть з професіоналами, які хоча б теоретично знають, як себе варто поводити, то водії таксі напевно будуть ще менш чутливим до такого роду правил етичної поведінки або міркувань безпеки. Не виключено, що таким чином виникатимуть небезпечні ситуації. «Очевидно, що ми хочемо, аби безпека всіх причетних була на першому місці», – каже Волтерс. «Додаток — канал комунікації, спосіб поєднати водіїв, камери і ньюзруми. Всі сторони мають погодитися взяти на себе відповідальність за свої дії, коли вони беруть на себе завдання». Його думку підтверджує і Лес Джонсон з Ride share drivers association of Australia, яка представляє інтереси водіїв Uber та інших схожих сервісів. Він називає проект NewCar «цікавим шансом» та не поділяє хвилювання щодо питань безпеки. На його переконання, водії у ризикованих ситуаціях поводитимуться обережно.

Чи становить цей стартап загрозу фаховій журналістиці

Логічно, що з появою такого стартапу, поширенням соцмереж, блогів та інших технічних можливостей, триває і посилюється дискусія про те, скільки ж ще взагалі існуватиме класична журналістика. Виходить, що публікація в журналі чи газеті потребує більше часу, коштів і досягне свого читача не так швидко, як трансляція з мобільного. Однак, Волтерс переконаний, що його проект не забере робочі місця у професіоналів. Навпаки, він направлений на те, щоб дозволити редакціям покривати ширший спектр новин. «Без необхідних кадрів, редакції іноді взагалі не можуть опублікувати матеріал. Наприклад, коли йдеться про пожежу, то без фото полум’я, ньюзрум взагалі не зможе про неї написати. Отже, ми додаємо змісту до такого роду новин», –  зазначив він у коментарі Сrikey.

Водночас, засновник News Car звертає увагу на те, що його проект виконує принципово інші функції від громадської журналістики, адже водії відповідатимуть на конкретні редакційні завдання, а не писатимуть суто з власної ініціативи, як це роблять, наприклад, блогери. Більше того, для їхньої роботи будуть прописані спеціальні правила, зокрема, й правила безпеки, яких необхідно дотримуватися.

Share
Написати коментар
loading...