Реклама

7 цифр, які варто знати про об’єкт укриття на ЧАЕС

26 квітня 1986 року сталася аварія на Чорнобильській атомній. У якому стані об’єкт зараз і коли остаточно розпочне роботу новий об’єкт укриття для зруйнованого енергоблоку?
Čytaty latynkoju
7 цифр, які варто знати про об’єкт укриття на ЧАЕС
  1. Головна
  2. Техно
  3. 7 цифр, які варто знати про об’єкт укриття на ЧАЕС
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
26 квітня 1986 року сталася аварія на Чорнобильській атомній. У якому стані об’єкт зараз і коли остаточно розпочне роботу новий об’єкт укриття для зруйнованого енергоблоку?

26 квітня — чергові роковини техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, котра сталася вночі в цей день у 1986 році. Про наслідки, причини та перебіг подій 26-28 квітня 31 рік тому вже знято, сказано та написано чимало — ми ж пропонуємо вам ключові цифри та дані стосовно об’єкту укриття — так званого конфайнменту — який захищатиме оточення від загрози радіоактивного забруднення у подальшому, на період близько 100 років.

1. Листопад 2017 року

Президент України Петро Порошенко сьогодні повідомив про план запустити арку нового конфайнменту у експлуатацію саме в цей місяць.

2. 2016 рік

Один із найбільш амбіційний інженерних проектів Європи почав завершення робіт та насування арки у листопаді 2016-го. Всі підготовчі та монтажні роботи до того часу було завершено.

3. 165 / 110 метрів

Це — довжина та висота новітнього арочного накриття для зруйнованого реактора Чорнобильської атомної електростанції. Такі пропорції роблять арку найбільшою із будь-коли споруджених наземних рухомих конструкцій. Вага арки — понад 36 тис т.

4. 224 домкрати

Стільки пристроїв на гідравлічній основі рухає арку та насуває її на об’єкт укриття — за 1 цикл споруда долає відстань у 60 см.

5. 327 метрів

Такий шлях має здолати арка накриття, допоки не займе штатне розташування над зруйнованим четвертим енергоблоком ЧАЕС.

Спорудження арки та інфраструктури для неї розпочалося 2012 року після виконання масштабних підготовчих робіт та низки інженерних розрахунків. Розміри конструкції настільки великі, що об’єкт укриття побудовано із двох окремих частин, які 2015 року підняли кранами та зяєднали. Всередині цієї аркової конструкції знаходиться монтажний кран для того, щоби розібрати залишки старого бетонного укриття, відомого як «саркофаг» четвертого енергоблоку ЧАЕС, а також прибрати залишки і руїни стін споруди, де знаходився реактор.

6. 100 років

Стільки років наземна конструкція укриття має пропрацювати після остаточного запуску. Потім вона потребуватиме заміни або оновлення.

7. 1,5 млрд

Це — бюджет у євро за весь час спорудження проекту від країн-донорів та партнерів.

Якою є ЧАЕС сьогодні, можна переглянути у біографічній документальній короткометражці про Прип’ять від української музичної виконавиці ONUKA:

Share
Написати коментар
loading...