Реклама

Буття мікробів, Європа і NASA

Присутність позаземного життя і до чого тут солона вода — а також чи чекатимуть на нас аквамени на супутнику Сатурна
Čytaty latynkoju
Pixabay, ліцензія CC
Буття мікробів, Європа і NASA
  1. Головна
  2. Техно
  3. Буття мікробів, Європа і NASA
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Присутність позаземного життя і до чого тут солона вода — а також чи чекатимуть на нас аквамени на супутнику Сатурна

Для появи органічного життя на будь-якій планеті потрібна не лише атмосфера із киснем та воднем, але й вода. У NASA оприлюднили дані дослідження двох супутників, і результати свідчать: у Сонячній системі життя є не лише на Землі.

Чи остаточно доведено наявність життя на інших планетах?

NASA твердить, що це — поки що теорія, заснована на спостереженнях космічного телескопу та зонду, і її треба перевірити. Але з великой ймовірністю можна твердити, що шостий за величиною супутник Сатурна під назвою Енцелад, має органічне життя.

Причиною для такого припущення є той факт, що на дні океану, яким вкрито Енцелад, є геотермальні джерела. Вода у них нагрівається до температури понад 20 градусів за шкалою Цельсія. Це робить їх аналогічними до земних геотермальних джерел, а отже, поруч із такими джерелами (чи й у них самих) можуть жити мікроорганізми.

У Сатурна — 62 зареєстрованих супутники, і Енцелад належить до числа найбільших. У 2005 році NASA спільно з європейськими аерокосмічними агенціями почали вивчати супутник за допомогою зонду. Міжпланетний зонд під назвою «Кассіні» виявив водно-паровий гейзер у південній півкулі. Загалом шостий за величиною супутник Сатурна являє собою масив криги у 20 км, під яким заховано океан із звичайної води. Зовнішня поверхня цього океану має -45 градусів за Цельсієм; але на глибині температура перетинає плюсову позначку.

Плюсова температура — це ж іще не все, що треба для виникнення життя у воді?

У 2011 році було встановлено, що вода в океані є солоною; а випари із поверхні Енцеладу та космічне сміття стали основою для появи кілець із криги навколо Сатурна. Виявлені космічним зондом молекули водню в гейзерних струменях у льодових тріщинах у південній півкулі доводять наявність гідротермальних процесів в глибині океанських вод Енцеладу.

А до чого тут Європа?

Континентальна на Землі — ні до чого. Але Згідно із заявою NASA, аналогічні джерела є і у водах супутника Юпітера — він теж називається Європа. На Європі знайшли подібні водяні фонтани, як і на Енцеладі; втім, перспективи органічного життя там ще потрібно дослідити — поки що космічний зонд туди не долетів, тому для досліджень використовують спеціальний телескоп. Європа теж має свій льодовик на поверхні і солоний океан в глибині.

ОК, вода, тепло, але чому водень?

Усі мікроорганізми мають десь брати енергію, для цього потрібні джерела харчування. Водень, поєднуючись із вуглекислим газом, виділяє енергію, яку мікроорганізми (мікроби, наприклад) можуть використати для свого існування.

Чим важливі обидва відкриття?

На сьогоднішній день обидва супутники мають найсприятливіші умови, за яких може виникнути життя за межами нашої планети — і в межах нашої галактики. Необхідні складові для життя — вода у рідкій формі, джерело енергії, вуглець, водень, кисень, азот, сірка і фосфор. Усі ці компоненти є в океанічних водах обох супутників.

Чи зустрінуть нас там представники іншої раси?

Іхтіандри, розумні черепахи чи мікроби, що розмовляють — якщо ви чекаєте на них, то можете заспокоїтися: швидше за все, нікого подібного там немає. Натомість науковці сподіваються отримати там підтвердження існування найпростіших мікроорганізмів. Якщо їх вдасться знайти, значить, життя на Землі — це не статистична похибка і не випадковість, і навіть не Божий промисел, а закономірний результат розвитку біохімічних процесів у Всесвіті. І подібний сценарій можливий на інших планетах та в інших галактиках.

Share
Написати коментар
loading...