Реклама

Буряки рядочками — як Monsanto наплутала з гербіцидами

Що потрібно знати про «Раундап» і до чого тут бізнес
Čytaty latynkoju
Pixabay, ліцензія CC
Буряки рядочками — як Monsanto наплутала з гербіцидами
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. Буряки рядочками — як Monsanto наплутала з гербіцидами
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Що потрібно знати про «Раундап» і до чого тут бізнес

Високотехнологічним сьогодні є не лише виробництво комп’ютерів чи гаджетів, але й створення засобів захисту рослин (ЗЗР). Наука, техніка, багаторічні дослідження та праця хіміків — це лише частина того, на чому базується агробізнес в усьому світі. Тож недивно, що коли виявляється низка проблем у одного із найбільших постачальників ЗЗР — варто розібратися у тому, що чекає на споживачів. Тим більше, що компанія Monsanto — а йдеться про неї — є добре відомою в Україні.

Що саме трапилося із гербіцидами популярного виробника

Roundup («Раундап») — один із найпопулярніших засобів для боротьби із бур’янами у сільському господарстві. Всі напевно знають, як важко подолати дику рослинність на городі чи присадибній ділянці. А тепер уявіть собі поле в десятки, а то й сотні разів більше за вашу дачу. Хімічні засоби мають бути дуже ефективними, але при цьому не шкодити людям. З приховуванням фактів — те саме.

Саме приховування фактів сталося із виробником «Раундапу». У березні 2017 року федеральний суд Каліфорнії оприлюднив низку документів. Корпорація Monsanto фальсифікувала дослідження щодо безпечності свого головного гербіциду — Roundup. Замовні дослідження були згодом оприлюднені від імені відомих науковців, аби легітимізувати висновки про безпечність гербіциду.

Навіщо великій світовій корпорації інспірувати наукові матеріали?

За минулі 20 років Monsanto щедро інвестувала у Roundup, а також у створення генетично модифікованих сої, кукурузи та бавовни, які можна обробляти за допомогою цього гербіциду. На якомусь етапі виникла потреба у доведенні того, що «Раундап» не викликає раку чи інших захворювань, раз вже він так повсюдно використовується. Є 2 способи це зробити: дочекатися результатів тривалих досліджень — або написати власні, потрібні результати. Другий шлях незаконний, зате 20 років інвестицій не підуть на пси.

Йдеться про пряму підробку?

Ні, справа не в тому, що дослідження було на 100% фіктивним. У змові із представниками відповідних федеральних структур США корпорація оприлюднила на ринку лише свої власні дослідження, але перешкодила появі альтерантивних досліджень чи інших точок зору.

Чому скандал, який спалахнув у березні в США, має значення і для України?

По-перше, це — вже не перший скандал; раніше корпорацію вже спіткали санкції через недостовірні дослідження щодо ГМО та пов’язані із цим штрафи. «Раундап» широко використовувався і використовується в Україні, і якщо безпека його використання — під питанням на міжнародному рівні, слід взяти це до уваги при подальшому використанні на присадибних ділянках чи при польових роботах, а також у роботі дилерів із продажу засобів захисту рослин.

Що буде далі?

Подано судовий позов до суду у США щодо змови між адміністрацією EPA та представниками агрокорпорації, які знали про ризики використання «Раундапу» та появу не-Ходжкінської лімфоми внаслідок використання цього гербіциду. Якщо позивачі доведуть свою правоту у суді, це означатиме, що урядова організація у США свідомо ризикувала і ризикує життям та здоров’ям мільйонів (якщо не мільярдів) людей на планеті через інтереси великої корпорації. У такому випадку можна очікувати низку нових судових позовів та збільшення збитків виробника гербіцидів.

Share
Написати коментар
loading...