Реклама

Що таке TEDx та чому варто витрачати час на перегляд цих відео

Колись конференція про технології, розваги і дизайн, що мала відбутися лише один раз, стала феноменом вірусного відео та всесвітнім співтовариством цікавих та розумних людей. У чому особливість платформи TED та чому відеоролики з лекцій змінюють людей і світ — нумо дізнаватися
Čytaty latynkoju
Що таке TEDx та чому варто витрачати час на перегляд цих відео
  1. Головна
  2. Історії
  3. Що таке TEDx та чому варто витрачати час на перегляд цих відео
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Колись конференція про технології, розваги і дизайн, що мала відбутися лише один раз, стала феноменом вірусного відео та всесвітнім співтовариством цікавих та розумних людей. У чому особливість платформи TED та чому відеоролики з лекцій змінюють людей і світ — нумо дізнаватися

    Натхненні виступи доповідачів TED дивляться не тільки вживу. Їх лекції викладають в мережу і кожен може  послухати спічі безкоштовно. Про ідеї, варті поширення, та рух TEDx in Ukraine — далі в матеріалі.

    Що взагалі таке TED

    Вже звичні всім три великих червоних літери TED (Technology Entertainment Design) розшифровуються як Технології, Розваги, Проекти. Це не комерційний американський фонд, який щорічно проводить конференції та збирає яскравих особистостей із різних галузей.

    Натомість, це — вчені, філософи, музиканти, меценати, бізнесмени та інші спікери, які протягом 18 хвилин лекції повинні донести своє послання аудиторії, що зібралася. Кожний такий виступ на конференції TED низивається «TED Talk» і проходить під девізом «Ideas Worth Spreading» («ідеї, варті поширення»).

    Як працює TED та в чому полягає місія організації

    Основна задача — зробити чудові ідеї доступними і запалити іскру дискусії. Тобто ідеї та послання аудиторії, згенеровані в TED, мають вплив далеко за межами Америки. Відеоролики з TED Talk публікується в онлайні, а потім їх можна подивитися у вільному доступі на сайті. Натхненний формат, широта змісту, прагнення знайти найцікавіших людей на Землі та дозволити їм розповісти про свою пристрасть — ось принципи, які зробили TED найпопулярнішим в світі форматом.

    Хто це все придумав

    У 1984 році в місті Монтерей, штат Каліфорнія американський архітектор і графічний дизайнер Річард Вурман разом з Гаррі Марком заснували перший TED. На ньому представили перший комп’ютер Macintosh, інноваційний компакт-диск від Sony, електронні книги і ультрасучасні 3D-графіки від Lucasfilm. Математик Бенуа Мандельброт продемонстрував практичне застосування своєї теорії фракталів. Фахівець зі штучного інтелекту Марвін Мінський роз’яснив нову модель розуму.

    TED і TEDx — це одне й те саме

    Не зовсім. TEDx створили в дусі місії TED «Ідеї, гідні розповсюдження» в 2009 році. Це окрема програма, яка проводиться по всьому світу. Дає можливість місцевим громадам, організаціям та індивідуальним підприємцям ділитися досвідом у форматі TEDx, де х — незалежно організований захід TED за стандартами і ліцензією глобального TED. Зазвичай, літерою x позначають назву міста, де проводиться конференція.

    Про що розповідають на TED Talk

    Тематика лекцій дуже різноманітна: від науки до бізнесу та глобальних проблем людства. Розповідають про важливе більш ніж 100 мовами. Тим часом, TEDx допомагають обмінюватися ідеями в спільнотах по всьому світу.

    Офіційний блог TED Blog опублікував від 2012 року список Топ-20 лекцій за всі часи за кількістю переглядів. На цих перших відео говорили про те, як «школи вбивають креативність», спеціаліст по нейроанатомії Джилл Бойт Тейлор вивчала власний мозок після інсульту, розповідали про потенціал SixthSense («шостого відчуття»), показували дивовижні кадри підводних істот Девіда Галло та ділилися купою цікавих відкриттів та інформації.

    Хто ці люди: спікери TED та аудиторія, яка їх слухає

    Аудиторія, що приходить послухати лекції різнорідна — керівники, науковці, митці, філантропи. Тобто не менш видатні за спікерів люди. А от отримати запрошення стати спікером TED — велика честь. Серед доповідачів TED в різний час були Нік Вуйчич, Сер Річард Бренсон, Білл Гейтс, Елон Маск, Гордон Браун, Едвард Сноуден, Філіп Старк і багато інших.

    Якщо я хочу на TED — куди їхати

    В 2001 році неприбуткова фундація Sapling Foundation Кріса Андерсона (Chris Anderson) придбала TED у його засновника. І з 2009 року TED так само проходила в Каліфорнії, але в місті Лонг-Бічі. А з 2014 перебралась до Ванкувера, Канада.

    В Україні TEDx з 2009 року також проводиться. У Києві перша така подія мала назву «Що Україні потрібно сьогодні». Аудиторія склала більше 200 людей, живу трансляцію подивилось близько 80. Зараз виступи організовують як в містах-мільйонниках, так і в маленьких локальних містечках. З початку 2018 року TEDx провели в Маріуполі, а у квітні — у Вінниці.

    До речі, цьогоріч до переліку стипендіатів TED Fellows вперше потрапила українка — журналістка Ольга Юркова, яка виступала у Ванкувері на головній TED-сцені.

    Нагадаємо, раніше ми мали змогу «побувати» всередині TED та побачитиВсередині TED — як виглядає штаб-квартира міжнародних просвітників, як виглядає штаб-квартира міжнародних просвітників.

    Share
    Написати коментар
    loading...