Реклама

На освіту українців у 2018 році виділили 217,5 млрд грн

Кабінет міністрів схвалив проект державного бюджету на 2018 рік. Витрати на освіту в 2018 році зростуть на 18,3% (на 33,7 млрд грн) — до 217,5 млрд грн. На часі детально дізнатися на що саме підуть кошти
Čytaty latynkoju
На освіту українців у 2018 році виділили 217,5 млрд грн
  1. Головна
  2. Новини
  3. На освіту українців у 2018 році виділили 217,5 млрд грн
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кабінет міністрів схвалив проект державного бюджету на 2018 рік. Витрати на освіту в 2018 році зростуть на 18,3% (на 33,7 млрд грн) — до 217,5 млрд грн. На часі детально дізнатися на що саме підуть кошти

Міністерство освіти стверджує, що бюджет на наступний рік включає усі видатки, необхідні на запуск Нової української школи, яка стартує у 2018-2019 навчальному році. Зокрема, йдеться про кошти на плановане підвищення зарплат вчителям, їхнє навчання та створення нового освітнього простору.

Як розподілять кошти на освіту та науку

  • Школа

У бюджеті передбачено збільшення видатків на середню освіту. Освітня субвенція зросте з 52 до 61 млрд, тобто на 16 %. Саме з неї виділяються кошти на заробітну плату педагогічним працівникам у школах (утримання технічних працівників, плата за комунальні послуги та інші видатки на утримання шкіл, як і минулого року, фінансуватимуться з місцевих бюджетів). Уряд планує підняти зарплати вчителів на 25%. Окрема субвенція у розмірі 504 млн грн виділяється на навчання дітей з особливими потребами. Кошти на підвищення енергоефективності шкіл, закупівлю меблів та обладнання, створення Національно освітньої онлайн-платформи, а також навчання вчителів за новим Державним стандартом початкової освіти складуть 1,4 млрд грн.

  • Профтехучилища

Профтехи отримають 100 млн грн у вигляді субвенції місцевим бюджетам на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази. Ще 120 млн (стільки ж, скільки і минулого року) на ті спеціальності, які мають загальнодержавне значення. Решту видатків ПТНЗ будуть фінансувати з місцевих бюджетів.

  • Коледжі та технікуми 

Стаття 24 проекту бюджету передає понад 400 ВНЗ І-ІІ рівня акредитації у комунальну власність та переводить їх фінансування на місцеві бюджети. Ті заклади, які не мають окремих юридичних осіб та захочуть залишитись у структурі університетів будуть фінансуватись за рахунок останніх.

  • Фінансування вищої освіти

Пропонується визначити, що фінансування поділяється за формулою, яка має враховувати кількість студентів, співвідношення вартості освітніх послуг на різних спеціальностях та ступенях, бали ЗНО вступників, а також показники якості освітньої та наукової діяльності ВНЗ. Конкретну формулу має визначити Кабінет міністрів. в. Загалом на підготовку кадрів та підвищення кваліфікації (разом зі стипендіями) припадатиме 26,85 млрд грн, з них лише 14,9 млрд грн — у віданні Міносвіти.

  • Стипендії

Уряд пропонує зменшити видатки на соціальні стипендії більше ніж на третину з 992 до 631 млн грн. По-перше, швидше за все пов’язано із перенесенням фінансування ВНЗ І-ІІ рівня акредитації (включно із стипендіями) на місцеві бюджети. Видатки на академічну стипендію під Міносвіти пропонують скоротити на 21% з 3,98 до 3,16 млрд грн. Тут основною причиною стало перенесення фінансування ВНЗ І-ІІ рівня акредитації на місцеві бюджети.

  • Наука

Всього на видатки, пов’язані з дослідженнями, у 2017 році виділять 7,36 млрд грн, які розподілені між 28 розпорядниками. Левова частка цих коштів спрямовується до НАН, МОН та галузевих академій. Також збільшено кошти, які підуть на дослідження, які проводять ВНЗ — 698 млн грн, збільшено внесок за участь у програмі Горизонт 2020 — 32 млн грн та фінансування для Антарктичної станції «Академік Вернадський» — 72,4 млн грн.

Share
Написати коментар
loading...