Реклама

Уряд схвалив ключові напрями е-урядування в Україні до 2020 року

Документ визначає головні цілі, пріоритетні напрямки та заходи щодо модернізації е-урядування в Україні до 2020 року. Про ключові напрямки розвитку на найближчі 3 роки розповів заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України Олексій Вискуб
Čytaty latynkoju
Уряд схвалив ключові напрями е-урядування в Україні до 2020 року
  1. Головна
  2. Новини
  3. Уряд схвалив ключові напрями е-урядування в Україні до 2020 року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Документ визначає головні цілі, пріоритетні напрямки та заходи щодо модернізації е-урядування в Україні до 2020 року. Про ключові напрямки розвитку на найближчі 3 роки розповів заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України Олексій Вискуб

Концепція розвитку е-урядування в Україні передбачена до 2020 року. Вона покликана підтримати координацію та співпрацю органів державної влади й органів місцевого самоврядування для досягнення необхідного рівня ефективності та результативності.

Ключові напрями е-урядування в Україні

  •  Модернізація публічних послуг

До кінця 2018 року планується запровадити загалом 100 найбільш важливих послугДо кінця 2018-го в Україні запровадять 100 онлайн-послуг для громадян для громадян та бізнесу. Станом на вересень 2017 року доступно вже понад 30 загальнодержавних е-послуг. Ключовими завданнями є реалізація єдиного порталу для надання всіх електронних послуг з одного місця, а також запровадження електронних договорів, та популяризація всіх сервісів. Планується запровадження MobileID, що дозволить зробити електронну ідентифікацію більш масовою та популярною серед громадян. Ключовим завданнями залишається наповнення єдиного демографічного реєстру та видача ID-карток з ЕЦП, а також запровадження електронних довірчих послуг. Відповідний законопроект, визначений Урядом як пріоритетний, знаходиться у Верховній Раді. Планується розвивати загальнодоступні соціальні, громадські, медійні та комерційні проекти на базі відкритих даних. Також є потреба продовжувати заохочувати громадян і бізнес до участі в процесі формування політики та прийняття управлінських рішень. В Україні вже доступні такі сервіси як електронна петиція, громадський бюджет, обговорення проектів актів, що дають можливість громадянам безпосередньо впливати на рішення.

  • Модернізація публічного управління.

Реалізація електронної взаємодії реєстрів залишається пріоритетним завданням. Розпочато запровадження кращого у світі рішення – естонської системи X-Road, яку попередньо Агентство з питань електронного урядування пілотувало з багатьма міністерствами. У вересні система проходить експертизу з безпеки і до кінця року планується її впровадження. Станом на вересень 2017 року всі центральні органи виконавчої влади та обласні держадміністрації на 80% обмінюються листування в електронній формі. Важливим завданням залишається створення електронного архіву та розвиток внутрішніх систем документообігу.

  • Управління розвитком е-урядування

Уряд затвердив склад Міжгалузевої ради з питань розвитку електронного урядування, до складу якої увійшли представники всіх Міністерств не нижче заступника Міністра. Цей орган має забезпечити єдину координацію реалізації Концепції, політичну волю та взаємне узгодження всіх завдань. Також планується впровадження міжнародного досвіду роботи з державними актами по принципу Digital by Default — всі акти КМУ проходитимуть додаткову цифрову експертизу, що передбачає цифровий спосіб реалізації описаного процесу як пріоритетний.

Share
Написати коментар
loading...