Реклама

«Під час роботи відійшло 4 команди» — Назар Федорчук, CEO Senstone

Як чарівний «камінець» змінить практику запису та розшифровування текстів
Čytaty latynkoju
Startup Depot
«Під час роботи відійшло 4 команди» — Назар Федорчук, CEO Senstone
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. «Під час роботи відійшло 4 команди» — Назар Федорчук, CEO Senstone
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Як чарівний «камінець» змінить практику запису та розшифровування текстів

Про Senstone заговорили усі і скрізь через успіх кампанії із колективного фінансування, яку команда запустила на платформі Kickstarter у лютому 2017 року. Назар Федорчук, керівник компанії, минулого тижня завітав до Львова і зустрівся із охочими почути історію незвичайного смарт-кулону у Startup Depot.

Головне про Назара Федорчука

Перед тим як почати проект, пропрацював 7 років у департаменті юстиції США. Його основною місією було прийняття нового Кримінально-процесуального Кодексу України; над проектом цього документу він разом із командою юристів пропрацював 5 років. Як результат, кодекс було прийнято, хоч і змінено третину того, що напрацювали юристи. Назар вважає цей період добрим життєвим уроком; а ще впевнений, що люди — істоти однозадачні (а не багатозадачні, що би там не казали про мультитаскінґ сучасні тренери успіху чи топ-менеджери):

Краще робіть одну річ, але велику, ніж багато маленьких

Що таке Senstone

Це — високотехнологічний модний ґаджет, схожий на кулон діаметром 2,9 см. Ви можете записувати аудіофайли з допомогою цього пристрою — а потім лише в 1 натискання перетворювати записане на текст. Senstone можна використовувати і як браслет, і як кулон, і навіть прилаштувати його на одязі; все залежить від до вашого стилю життя та особистих уподобань.

Senstone оснащено мініатюрним екраном, котрий повідомляє про базові речі: чи увімкнений пристрій, чи відбувається запис, а може ґаджет у стані очікування; також видно, чи передає пристрій треки і який статус заряду батареї у певний момент роботи. Пам’яті цього диво-«камінчика» вистачить на 2,5 години аудіозаписів із якістю 16 кГц. За півроку розробники обіцяють збільшити обсяг доступної пам’яті вдвічі. Синхронізація між пристроєм та хмарним сховищем відбувається постійно за умови підключення до інтернету за бездротовою мережею. Є Wi-Fi — є можливість синхронізуватися.

В цьому ж хмарному середовищі відбувається й обробка аудіозаписів: аналізується файл, і там же створюється текст. Серед першочергових завдань, над якими зараз працюють розробники Senstone — створення зручного інтерфейсу для хмарного сховища, а також розробка мобільного додатку для роботи із кулоном.

Про можливості краудфандингу

—Півтора роки тому ми зрозуміли, що краудфандинг — це історія для нас. Програмні проекти дуже важко верифікувати за рахунок колективного фінансування, а от «залізні» — так.

Про роботу над прототипом Senstone

—Ми працювали над прототипом від першого дня. Нам потрібно було зрозуміти, чи ми зможемо зробити, те що задумали: через пристрій на базі low-energy технології «переганяти» звук. Звук же важкий. Під час роботи над першим прототипом у нас відійшло 4 команди хардварщиків. Вони починали роботу і йшли; починали і йшли. П’ята команда колись працювали над чимось подібним (Bluetooth low energy) — і вони зреалізували передачу звуку через Bluetooth. Це був перший крок, після якого ми отримали preseed-інвестиції і почали активно готуватися до краудфандингу.

Так виглядає прототип

Про підготовку до запуску кампанії

—Ми від самого початку бачили сторінку нашої кампанії дуже мінімалістичною. Така сторінка має пояснювати, як працює ґаджет, для кого він призначений; має максимально описувати цей продукт у найпростішій формі. Звісно, у нас не вийшло зробити все як слід із першого разу: на створення сторінки для Kickstarter у нас пішло близько 3-4 місяців і 7-8 спроб.

Про відеоролики для промо

—Якщо ви готуєтесь до краудфандингу, закладайте час на відео. На це йде дуже багато часу. Навіть не на зйомку, адже відзняти навіть вкрай складне відео можна за місяць. На підготовку нашого ролику витратили 2 місяці, на зйомку — півтора. Ми знімали в 5 різних містах Америки, Іспанії та України.

Про ефект від онлайн-реклами у соцмережах

—Рекламні бусти — дуже цікава частина кампанії, цікава складова маркетингу. З краудфандинговою кампанією найкращим чином працює реклама на Facebook та платне просування у Instagram. У нас же найкращий притік трафіку забезпечував сам Kickstarter, тобто це був органічний трафік. І це — одна з переваг Kickstarter, порівняно з таким майданчиком, як наприклад, Indiegogo (прим. ред.: кампанії із залучення коштів на обох майданчиках для команди Федорчука виявилися вкрай успішними, в багато разів перевершивши очікування).

Зустріч зібрала повну залу у львівському Startup Depot

Як обрати між інвесторськими грошима та спільнокоштом

За словами Назара Федорчука, обравши краудфандинг, команда маєте одразу братися за створення продукту, комунікувати з кінцевим споживачем та емоційно залучати майбутніх користувачів до свого продукту. А от залучення інвестицій вимагає досліджень ринку, нішу в якому ви збираєтесь зайняти, та ринку інвесторів — і там передбачено геть інший тип комунікації із оточенням.

Про плани на майбутнє

Команда Senstone зараз комунікує із низкою мейкерських майстерень та виробниками, які потенційно випускатимуть складові для ґаджету. Тим, хто долучився гривнею чи доларом до кампанії, на першу партію «камінчиків» залишилося чекати недовго: вже наприкінці літа 2017-го пристрої рушать до своїх перших власників.

Share
Написати коментар
loading...